Adıgüzel; “İlk ÇED’den gelen ruhsatında işlediği cevher miktarını da aştığı yani MAPEG raporunda işleme hakkı olan 3 milyon 400 bin tonun üzerine 900 bin ton izinsiz cevher işleyip hakkını aştığı ortadayken ruhsatın iptal edilip firmanın Fatsa'yı tamamen terk etmesi gerekmektedir.

Fatsa ilçemizin hemen üzerinde siyanürle işletilen bir altın madeni var. Bu madenin çevreye zararları analiz raporları ile ortaya konmuştu. O güzelim Fatsa'nın yeşil bağrındaki “sarı çıban” dediğimiz için bizi de mahkemeye vermişlerdi.

Bu firmanın ruhsatına konu olan ilk ÇED’den gelen cevher işleme miktarları dolduğu için 2. ÇED için başvuru yapmışlardı. Bu başvuru için de 27 Nisan 2022 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığında bir İdk toplantısı yapıldı. Bizler de katıldık. Fatsa Çevre Derneği, STKlar ve siyasilerin katıldığı toplantıda bu firmanın 2. ÇED başvurusu için olumsuz bir görüş ortaya konmuştu ancak resmi sonuç o tarihte çıkmamıştı. Geçtiğimiz günlerde resmi sonuç açıklandı bizler haklı çıktık.

İtiraz eden Fatsa halkının lehine ikinci ÇED başvurusu reddedildi. İlk ÇED’den gelen ruhsatında işlediği cevher miktarını da aştığı yani MAPEG raporunda işleme hakkı olan 3 milyon 400 bin tonun üzerine 900 bin ton izinsiz cevher işleyip hakkını aştığı ortadayken ruhsatın iptal edilip firmanın Fatsa'yı tamamen terk etmesi gerekmektedir. Bu siyanür ve sülfirik asit çetelerine bundan sonra düşen Fatsa'yı derhal terk etmektir.”