Toplantıda Ordu Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri Cansu Başköy ve Serhat Öztürk tarafından kurum yetkililerine Entegre Atık Çevre Bilgi Sistemi ve sistemde yaşanan aksaklıklarla ilgili sunum gerçekleştirildi.
Toplantıda ilk olarak Kurumlarda Sıfır Atık yönetim Sisteminin kuruluşu, izlenmesi ve sürekliliğinin sağlanması için Fatsa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Derya Özcan Ateşli belediyenin yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Ateşli, “Kurum yetkililerinin yetki ve sorumlulukları kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmelerinin, kurum içinde ihtiyaçlar bazında seçimlerinin ve kararların sıfır atık yaklaşımını destekleyecek kararların küresel ısınma ile en etkin mücadele olacağı konusunda da öneri ve bilgiler paylaşırken, tüm kurum yetkililerinin bu bakış açısıyla başta kendilerinin Sıfır Atık yaklaşımını benimseyip uygulamaları ve örnek olmaları gerekiyor.” dedi.
Derya Özcan Ateşli sözlerini “Bu konuda personel ve kurum müşterilerini teşvik, ödül vb. uygulamalarla çalışanların da dâhil edilmesinin ve uygulamanın doğru anlaşılarak hayata geçirilmesi son derece önemli. 2024 yılında sıfır atık toplama noktalarını 300 den 450’ye çıkararak vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Okullarda yapılan eğitimlerin ve ilçede hemen hemen her mahallede oluşturulan toplama noktalarının artırılması ile birlikte, 2017’de aylık ambalaj miktarı 4-5 ton iken 2023’te bu miktar aylık 210 tona çıktı. Bu rakam Türkiye hedeflerinin yine de altında ve her kurumun kendi ölçüsünde atıkla ilgili hedefler oluşturmaları gerekiyor. Verimliliğin artması konusunda da göstermelik değil gerçekçi hedefler ve çalışmalarla Belediye Sıfır Atık Yönetim çalışmalarına katkı sağlamaları son derece önemlidir.” diyerek noktaladı.