Yukarıardıç Mahallesi Muhtarı Abdulkadir Hoşgörül, kokarca ilaçlama çalışmalarının önemine değinerek şu açıklamalarda bulundu:

“2024 yılı kokarca sorunuyla mücadele ediyoruz. Ziraat mühendisimiz Mehmet Ali Torgan’ın yönetiminde, köyümüzün üçte ikisinden fazlasını ilaçladık. Amacımız hiçbir detayı atlamadan etkili bir ilaçlama gerçekleştirmek. Evde bulunmayan vatandaşlarımız için çağrılar yaparak tek tek telefon açıyor, kayıt alıyoruz. Onların evlerini de daha sonra ilaçlayarak süreci tamamlıyoruz. Bu konuda emeği geçen, destek veren herkese teşekkür ediyorum.”

Kokarca sayısını düşüreceğiz

Ziraat Mühendisi Mehmet Ali Torgan ise çalışmanın detaylarını paylaştı. Torgan, kokarca sayısını yüzde 100’den yüzde 30 seviyelerine indirmeyi hedeflediklerini belirterek şöyle konuştu:

“Kokarca sorunuyla mücadelede, fındık sezonunda çiftçilerimizin rahat bir hasat dönemi geçirmesi için büyük bir çaba harcıyoruz. Köyün yüzde 70’inden fazlasını tamamladık. Ev ev, samanlık, ahır gibi her alanda ilaçlama yapıyoruz. Vatandaşlarımızın özverili desteği sayesinde bu başarıya ulaşıyoruz. İlk etapta köyde olanlar kokarcalardaki azalmayı fark edecekler. İlaçlama yapılan alanlarda böcek ölüleri artacak çünkü ilaçların içeriğindeki maddeler böcekleri çekiyor ve etkili oluyor. Bu mücadele sadece köyümüz için değil, Karadeniz ve Türkiye genelinde kokarca sorununu çözmek için de önemli bir adım.”

Geleceğe yatırım

Fatsa Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ebru Biçim de Yukarıardıç Mahallesi’nde devam eden ilaçlama çalışmalarını yerinde inceledi. Biçim, ilacın etkinliğinin hava sıcaklıklarının yüksek olduğu dönemlerde arttığını belirterek şunları söyledi:

“Bu çalışmalar sonucunda kokarca sayısının önümüzdeki dönemde ciddi şekilde azalacağını düşünüyoruz. Şu ana kadar 60 mahallemizde kokarca ilaçlama çalışmaları tamamlandı. Aralık ayı sonunda tüm mahallelerimizde ilaçlamayı bitirmeyi planlıyoruz. Vatandaşlarımızdan ricamız, kapılarını açarak ilaçlama ekiplerine kolaylık sağlamalarıdır. Gelecek yıl da Nisan ve Mayıs aylarında ilaçlama çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Hane hane ilaçlama yapıldı

Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün verilerine göre, Fatsa genelinde 15.950 hane ilaçlandı. Bu sayı her geçen gün artarken, kokarca sorununun köklü çözümü için çalışmalar hız kesmeden sürüyor. Haber merkezi

Editör: Soner Özdemir