Ordu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seçkin Evcim ve Ordu Müze Müdürlüğü Uzmanı Arkeolog Kaan Özdemir’in konuşmacı olarak katıldığı “Antik Bolaman Kenti Kazıları” konulu konferans, yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Fatsa’nın tarihini aydınlatma noktasında birçok organizasyona ev sahipliği yaptıklarını belirterek, “Bugün değerli hocalarımızın öncülüğünde birbirinden değerli eserlerin ortaya çıktığını görmek bizi ziyadesiyle mutlu ediyor. Fatsa’mızın tarihi gerçekten bu şehirde yaşayan insanların bilmediği kadar eskiye gidiyor. Ben her biri ayrı ayrı eserleşmiş bu kıymetli çalışmalarda emek veren tüm hocalarımıza, Fatsalı hemşehrilerim adına ayrıyeten teşekkür etmek istiyorum. Gelecek nesillere bırakacak olduğumuz en önemli mirasın tarihimiz ve kültürümüz olduğuna inananlardanım. Bu bilinç içerisinde yapılabilecek her türlü çalışmaya da yine her türlü desteği vereceğimizin de sözünü vermiş olalım.” dedi.
2 senedir manastır bölgesinde çalışılıyor
Bolaman Irmağı kıyısındaki antik Polemonium kentinde yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler veren Ordu Müze Müdürlüğünde görevli Arkeolog Kaan Özdemir ise, “Burada 2021 yılında ilk defa yol çalışması sonucunda bir mezara rastlanması sonucu kazılara başladık. Kesintisiz olarak bu sene 4. sezonunu yaptık. 2 sene boyunca nekropol olan bölümde çalışmalarımızı yaptıktan sonra manastır bölgesine geçme ihtiyacı duyduk. Yakınında ayakta kalan kısımlarının kurtarılması, orada bir kayıp olmaması için 2 senedir de manastır bölgesinde temizlik ve toparlama çalışmalarını yapıyoruz.” diye ifade etti.
Bilim camiasına önemli bir katkı
Doçent Dr. Seçkin Evcim de Fatsa Kurtuluş Mahallesi’nde yer alan manastır kalıntısının Bizans döneminde inşa edilip uzun yüzyıllar boyunca kullanılmış Aziz Konstantin ve Helena Manastırı üzerinde arkeolojik çalışmalar gerçekleştirdikleri özel bir yapı olduğunu söyleyerek, “Bizans mimarisi içerisinde eşine az rastlanır tipte sekizgen, altıgen planlı bir yapı olmasıyla ön plana çıkıyor. Bu bakımdan bilim camiası içerisinde zaten uluslararası çapta dikkati çekmiş bir çalışma. Daha başlangıç aşamasından itibaren henüz 2 yıllık bir çalışma, yolun başındayız ama önemli veriler elde ediyoruz. Bilim camiasına önemli katkılar sunduğumuzu düşünüyoruz.” dedi.
Sit alanı olabilir
Evcim, “Tabii çalışma, mutlaka arkeolojik çalışmaların arkasında, özellikle yerel yönetimlerin olması bağlamında özel bir yere de sahip. Çünkü Fatsa Belediyesi, çalışmanın ana sponsorluğunu üstlenmiş olmasıyla yine Fatsa Belediye Başkanımız İbrahim Etem Kibar’ın özel ilgisiyle, Fatsa Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Cevat Erbil’in her zaman yanımızda olmasıyla ilerliyor. Sadece bilime değil, Fatsa’ya da önemli katkılar sağlayacağını düşündüğümüz bir çalışma. Arkeolojik çalışmalar ve onların sonucunda ortaya çıkan yapı bakiyeleri özellikle kültür turizmine önemli katkılar sunuyor. Biz bu arkeolojik çalışmanın ilerleyen dönemde bir sit alanı, bir ören yeri olarak çevre düzeninin yapılmasıyla birlikte yine Fatsa'yı ziyaret edenler için sevilerek, ilgiyle ziyaret edilen bir nokta olacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
Haber merkezi