Fındık üreten illerde hasadın yapılmasının ardından geride kalan zurufların ya kışın yakıldığını, ya da ahırlarda hayvan altlarına serildiğini aktaran Şensoy, bunun yerine zurufların gübre olarak kullanılmasını önerdi.
Fındık zuruflarından elde edilen organik gübrenin kimyasal gübreden aşağı kalır yanı olmadığına da değinen Şensoy, bu durumdan yararlanmak gerektiğini söyledi.
“Düşük maliyetli”
Tarımda organik madde olmazsa olmazdır. Eskiden üreticilerin kapısında herkesin ineği vardı. Ahırda biriken kemireleri bahçelerine atıyorlardı. Bir şekilde organik madde karşılanıyordu. Hayvancılık tamamen bittiği için hayvan gübresi yok. Zaten olan da çok maliyetli. Üretici, organik madde ihtiyacını fındık zuruflarından karşılayabilir. Bunu olgunlaştırabilir. Fındık zurufunu belli oranlarda ıslattıktan sonra kireçleme ve gübreleme ile haşır neşir etmeli. Bu zurufun çürümesi yani yanmasıyla bir sene sonra organik gübre halini alır ve üreticiler gönül rahatlığıyla kullanabilir. Düşük maliyetli organik gübre elde etmiş olur.”
“Organik gübre olarak kullanın”
Şensoy, “Fındık zurufu organik gübrelere eşdeğer besin içeriğine sahiptir. Ayrıca toprakların fiziksel yapısını iyileştirerek verim ve kaliteye önemli katkı sağlıyor. En basit olarak, fındık zurufu biraz kireç biraz azotlu gübreyle ıslatarak karıştırılır. Üstü kapatılarak bir yıl bekletilir. Bir yılın sonunda organik gübre olarak kullanıma hazırdır.” dedi.
Tevfik Kul-Özel Haber