Başka bitkilere zararı olmayan kozalak akarı, sadece fındık çeşitleri üzerinde beslenen özel zararlı bir bitki türüdür. İki türü bulunan ve her iki türü de Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olarak bulunan akarın birinci türü tomurcuklarda beslenerek kozalaklar oluşturuyor. İkinci türü ise kozalak oluşturmayıp tomurcuklardan beslenerek zarara neden oluyor.
İnce, uzun, silindir şeklinde ve mat beyaz renkli olup başlangıçta gözle görülmüyor. Kışı halk arasında “gül" ismi verilen kozalaklar içinde geçirip ilkbaharda tomurcuklara girerek beslenme ve üremelerine devam ediyor. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında yeni oluşan tomurcuklarda aşırı beslenme sonucu yüksek miktarda uç kurumalarına sebep oluyor.
Kozalak akarı tombul, mincane ve uzunmusa gibi hassas fındık çeşitlerinde yüzde 70'e varan zarara neden olabilirken acı, kuş ve palaz gibi dayanıklı türleri daha az etkiliyor.
Verim Almak İçin Mücadele Şart
Kozalak akarı için yapılan mekanik ve kimyasal mücadele oldukça etkili yöntemlerdir. Mekanik mücadele denilen elle toplamada toplanılan akarlar bahçe içinde bir yere bırakılıyor, yakılmıyor veya gömülmüyor. Yavaş hareket eden ve olumsuz çevre koşullarından etkilenen kozalak akarları kuruyan kozalaklar içinde açlıktan ölüyor.
Kimyasal mücadeleye ise düzenli mekanik mücadele yapılan bahçelerde gerek duyulmuyor. Kimyasal mücadelenin gerekli olduğu durumlarda ise bahçede ocak sayımı yapılıyor, sayıma göre işaretlemeler yapılıp kozalak sayısı belirleniyor. Genelde nisan sonu mayıs başı yapılan mücadelede ilaçlamalar bir hafta içinde yapılıp tamamlanıyor.
Fındık bahçelerinde yaygın olarak bulunan trips böceği ve örümcekler ise kozalak akarı ile beslenerek mücadeleye katkı sağlıyor. Haber Merkezi