Altınordu Çarşamba pazarında kilosu bin liradan satışa sunulan fırın fasulyesi fiyatıyla cep yakıyor. Ordu’nun yöresel lezzetlerinden olan fırın fasulyesini yeni nesil pek bilmese de eskilerden müdavimi çok.
Geleneksel yöntemle hazırlanıyor
Yeşil fasulyenin taş fırınlarda kurutulmasıyla hazırlanan fırın fasulyesini hazırlamak bir hayli zahmetli. Tam tamına 24 saatte odun ateşinde taş fırınlarda hazırlanıyor. Özellikle Ordu’da eskilerin oldukça sık yaptığı fırın fasulyesi kış hazırlığının vazgeçilmezi. Fakat zahmetli olması nedeniyle günümüzde eskisi gibi yapılmıyor.
24 saat taş fırında pişiyor
Köylerde bulunan asırlık taş fırında kışın tüketilmek üzere hazırlanan fırın fasulyesine kapçuk fasulye de deniliyor. Pazarcı Safiye Soykıran, kendi hazırladığı fırın fasülyesini pazarda satıyor. Soykıran, fırın fasulyesi hazırlamanın oldukça zor olduğunu belirterek; “Bahçemden topladığım yeşil fasulyeleri taş fırında 24 saat kurutuyorum. Ara ara karıştırmak önemli. Eskiden köylerde bu iş imece usulü yapılırmış. Köylerdeki ortak kullanılan taş fırında kadınlar tek tek kış için fırın fasulyesi hazırlarlarmış ama günümüzde artık bunu yapan çok çok az. Hem zahmetli olduğu için hem de artık bilen kalmadığı için fiyatlar yükseldi. Fırına 10 kilo fasulye atıyorsun kuruyunca 1 kilo kalıyor. Fırını yakmak içinde oldukça fazla odun kullanılıyor. Bu yüzden çoğu kişi artık yapmıyor” dedi.
Fasulyeye o is kokusu geçecek!
Soykıran bazı kadınların artık elektrikli fırınlarda da fasulye hazırladığını belirterek; “Taş fırının lezzeti bir başka. Fasulyeye o is koklusu geçecek. Fasulye ne kadar uzun sürede pişerse o kadar lezzetli olur ve kışın afiyetle tüketilir. Şehir dışında yaşayanlar ya da eskiler bizden gelip alıyor. Fiyatını gören pek yanaşmıyor. Genç nesil hiç bilmiyor. Görünüş itibariyle keçiboynuzuna benzetiyorlar. İster soğanla kavurması, istenirse de sulu yemeği yapılıyor.” Diye konuştu.
Kuru ortamda muhafaza edilmeli!
Fırın fasulyesini muhafaza etmenin de önemli olduğunu belirten Soykıran; “Nemli olmayan, kuru bir ortamda saklanmalı yoksa bozulabilir. İstenildiği zaman çıkarılıp yemeği yapılıyor.” Diye konuştu. Neşe Çakar Erkin\özel