Arı yetiştiriciliği ve bal üretiminde Ordu nasıl durum da?

Ordu’da 3500 tane arıcı aktif olarak bu işi yapıyor. Zaten 1. derece geçim kaynakları, profesyonel olarak bu işi yapıyorlar, Türkiye'nin farklı yerlerinde üretime devam ediyorlar. 10 ay civarında da arılarının bakım ve bal üretimine devam ediyorlar.

Bu seneki bal üretimi nasıl?

Arıcılarımız farklı bölgelere gittikleri için yöre yöre değişiyor, Sivas ve Erzincan bölgesinde ki üreticilerimiz gayet memnunlar. Erzurum’un bir bölümü, Van, Kars, Ağrı bölgelerinde de iyi bir üretim olmadı. Üreticilerimiz bu anlamda sıkıntı yaşadılar. Bizim arıcılarımızın yüzde 60'ı çam üretimine gidiyordu, çam bölgesinde hiç bal olmadı. Bu tür sıkıntıları yaşadık.

Ordu’da hangi tür bal çeşitleri yetişiyor?

Bizim arıcılarımız gezginci oldukları için Türkiye’nin farklı bölgelerine gidiyorlar, çam, çiçek, kestane, kara kovan balı yani bütün çeşit balları üretiyorlar.

Bal üreticilerine nasıl destek olup yardımcı oluyorsunuz, anlatır mısınız?

Arıcılarımızın gittiği yerlerde yaşadıkları sıkıntıları ilgili kişilerle görüşüp çözmeye çalışıyoruz bakanlık nezdinde, yani bakanlıkla arıcılarımız arasında bir köprü görevi görüyoruz, Arıcılarımızı desteklemeleridir, bankadan kullandıkları kredilerdir, oturum sıkıntılarıdır bu tür ihtiyaçlarında elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Talep geldiği süreçte bal pazarlamalarıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Son 3 yıl da bu işi başarılı bir şekilde yaptık ama 2020 yılında istediğimiz gibi fiyatları oturtturamadık. Bizde üzerimize düşen sorumluluğu alıyoruz ama üreticilerimizin de yaptığı bazı hatalar var, bir kere emanet bal olayını ortadan kaldırmamız lazım. Sonuçta biz bal üretiyoruz, biz üretmezsek kimse bunu farklı bir yerde üretecek hali yok. Emanet bal olayını ortadan kaldırırsak ürettiğimiz balın karşılığını daha iyi alabiliriz diye düşünüyorum.

Kovanda bir arının bal üretmesi nasıl sağlanıyor polen ve balı o kovana taşıması ve benimsemesi nasıl oluyor yani arı nasıl yetiştiriliyor?

Şubat ayından itibaren arının bahar bakımı başlıyor, o tarihiden itibaren arılarımızı şuruplu beslemelerini nisan ayına kadar yapıyoruz. Nisan ayından sonra da zaten arı dışardan polendir, baldır almaya başlıyor ve kendi üretimine devam ettiriyor.

Bir arı kovanında ne kadar petek olur, bunlardan ne kadar bal çıkar ve maliyetleri ne kadar olur?

Arıdan arıya değişiyor mesela 20 tane 30 tane çerçeve olan vardır ama ortalama zaten bunun 20 tane olan kovanda 14 tanesi dolu olarak alınır. Maliyet bakınca da 1 kg balın maliyeti 15 lira 25 kuruş civarında bir maliyeti var bize, ama bu sene pazar istediğimiz şekilde gitmedi, 2020 yılı bizim için kazançlı bir yıl olmadığını söyleyebilirim.

Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

BALMER’le ilgili olarak şunları ekleye bilirim,  Ordu’da 10 milyon avroluk kurulan bir tesis var bal petek anlamında 2017 yılında birlikler olarak biz bir şirket kurduk. Üreticilerimize destek sağladık. Ordu’daki kurumlardan yeterli bir destek alamadık. Ordu’da fındıktan sonra üretimi sağlanan birde bal üretimi var, bal üretimi konusunda arıcılık konusunda yeterli bir devlet desteği alamadığımızı düşünüyorum. Gerçekten yetkililerin bu konuda biraz daha duyarlı olması gerekir. Sonuçta Ordu Büyükşehir ise tarımada bir şey ayrılmışsa bununda arıcılığın hak ettiği payı alması gerektiğine inanıyorum. Şuan biz bir tane firma ile görüşmeler yapıyoruz, 150 ton civarında balı paketleyip o firmaya vereceğiz. Tarım krediyle de yaptığımız görüşmeler var. Ama burada BALMER’le yaşadığımız sıkıntılar sanki tek arıcılar birliğinin bir projesiymiş gibi algılandı. Bilim Sanayi Bakanlığı, Tarım Bakanlığının ortak hazırladığı bir proje, ama biz yeterince bir destek alamadık. Ordu Yorum/Celal Demetgül

Editör: Haber Merkezi