Daha önce bütün teknelerin hamsiyi görünce 1 Eylül’de ava başladığını aktaran Arslan, bu durumun yanlış olduğunu dile getirdi.
“Süreci uzatabiliriz”
‘Hamsi avının kesinlikle Eylül ayında başlaması taraftarı değilim’ diyen Arslan, şunları söyledi; “Ekim ayının 15’inden itibaren hamsi avına başlanabilir. 1.5 aylık bir ara ile başlanmalı. Hamsi avına 1 Eylül’de başlanınca, bu sefer popülasyonu azalıyor. Şubat ayına kadar avlanacakken, bu kez erken avlanmadan dolayı Ocak ayında hamsi işi bitiyor. Bütün tekneler, hamsiyi görünce 1 Eylül’de ava başlıyor. Hamsi de 1.5-2 ayda kıyıları terk edip gidiyor. Halbuki Ekim’in 15’inde başlasalar, sezon uzayacak. Bu dikkate alınmalıdır. Zaten bu yıl palamut bol olduğu için hamsi çıkmadı. Olursa da geç ortaya çıkacak gibi duruyor.” dedi.
“Tekneler bir gün denize çıkmamalı”
Hamdi Arslan, “Hamsi olduğu zaman, hamsi avının ne haftası var ne hafta sonu. Gırgır ve troller her gün hamsi avlıyor. Zaten sırf bu yüzden hamsi avcılığına kota getirildi. Teknelerin büyüklüğüne göre ne kadar hamsi avlayabileceği artık belli. Örneğin bir tekne 100 ton hamsi avlayacak. Bu hamsiyi isterse bir ayda, isterse bir sezonda avlayacak. Bu kuralın getirilmesi iyi oldu. Bu kural getirildi ama denetlenebilecek mi? Denetim mekanizması yok. Yine tekneleri hafta bir gün denize çıkarmayacaksınız. Bayramlarda denizlerde av yasak olacak. Balık biraz dinlenmeli. Balığı rahat bırakmadıkları için nereye gideceğini şaşırıyor.” dedi.
Özellikle Abazya’da küçük hamsilerin de avlandığını ve bir teknenin günde 500 ton hamsi tuttuğunu aktaran Arslan, bu hamsi katliamına dur denilmesi gerektiğini ifade etti.
Özel Haber/Tevfik Kul