Samsun Adliyesi İsa Fidan Konferans Salonu'nda düzenlenen çalıştayın açılış töreninde konuşan Samsun Barosu Hayvan Hakları Komisyon Başkanı Fatma Suğanlı, hayvanların dünyanın ortak varlıkları olarak ekosistemin bir parçası olduğunu, doğal dengenin sürdürülmesinde kritik rol oynadıklarını söyledi.

Çalıştayı, hayvan hakları sorunlarını daha derinlemesine anlamak, mevcut zorlukları ve adaleti sağlamak için neler yapılabileceğini tartışmak için gerçekleştirdiklerini ifade eden Suğanlı, şunları kaydetti:

"Çalıştayımız, farklı bakış açılarından zengin bir katılımcı grubunu bir araya getiriyor. Hayvan hakları savunucuları, akademisyenler, hükümet temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, endüstri liderleri ve diğer paydaşlar burada bulunuyor. Hepimiz, çeşitlilik ve katılımın gücünü anlıyoruz ve bu farklılıkları zenginliğimize dönüştürmek için birlikte çalışmalıyız. Bu çalıştayın hedefleri arasında, mevcut hayvan hakları ihlallerini tanımlamak, toplumda farkındalığı artırmak, mevcut yasal çerçeveleri gözden geçirmek, etkili politikalar geliştirmek ve hayvan refahını artırmak için somut adımlar atmak bulunmaktadır. Bugün yapacağımız oturumlarla, sorunları analiz edecek, başarılı uygulamaları paylaşacak ve birlikte çalışarak çözümler üzerinde çalışacağız."

Bayıltarak acısız kesim

Hayvan Refahı Müfettişi Asalet Sancaktaroğlu da "Acısız kesim nasıl olmalı, faydaları nelerdir?" konulu sunumunda kesim yapılan hayvanların kullanılan bir aparatla önce bayıltıldığını daha sonra kesildiğini anlattı.

Bayıltmalı kesimle hayvanın acı çekmeden kesildiğini bunun ise kasaba ve hayvana pek çok açıdan avantajlar sağladığını ifade eden Sancaktaroğlu, "Bayıltarak kesimde hayvanın eti daha kalitelidir. Neden eti daha kalitelidir? Çünkü hayvan klasik kesimdeki gibi çırpınmadığı, korkmadığından dolayı, stres hormonu yaymadığından dolayı eti yumuşak ve raf ömrü daha uzun olur." dedi. AA