1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifiyle Heybeliada'nın güneyindeki Çamlimanı Mevkii'nde kurulan Heybeliada Verem Hastanesi 2005 yılında neden kapatıldığı soruları merak ediliyor. İşte merak edilen Heybeliada Verem Hastanesi neden kapandı? Verem Hastanesi neden terk edildi? sorularının yanıtları haberimizde...

Heybeliada Verem Hastanesi Neden Kapandı 2024

2005 yılında İstanbul Sağlık Müdür Vekili Uzman Dr. Mehmet Bakar, yaptığı açıklamada, Heybeliada Sanatoryumu Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin şehir içine nakledileceğini duyurdu. Hastanenin deniz yoluyla ulaşım zorluğu ve yeterli hasta bulunmaması nedeniyle kapatılacağı belirtildi.

Sağlık Bakanlığı'nın 1 Ağustos 2005 tarihinde verdiği onayla, hastanenin kadro ve tıbbi donanımıyla birlikte Süreyyapaşa Göğüs Kalp ve Damar Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne nakledilmesi kararlaştırıldı. Hastane personelinin ve hastalarının bir kısmı Süreyyapaşa Hastanesi'ne sevk edilirken, diğer bir kısmı da taburcu edildi.

Toplamda 100 doktor ve hemşire dahil olmak üzere 250 personeli ve 660 yatak kapasitesi bulunan hastane, 30 Eylül 2005 tarihinde resmen kapatıldı.

Heybeliada Verem Hastanesi Neden Terk Edildi 2024

Heybeliada Sanatoryumu'nun terk edilmesinin tek bir sebebi yok, birden fazla etkenin bir araya gelmesiyle bu durum gerçekleşti:

Antibiyotiklerin geliştirilmesi ve verem tedavisindeki ilerlemeler, 20. yüzyılın sonlarında verem hastası sayısında önemli bir düşüşe yol açtı. Bu durum, Heybeliada Sanatoryumu gibi büyük verem hastanelerinin ihtiyacını azalttı. Heybeliada'ya deniz yoluyla ulaşım zorluğu, hastalar ve personel için bir problem teşkil etmeye başladı. Özellikle kış aylarında vapur seferlerinin aksamasından dolayı hastaneye ulaşım daha da zorlaştı. 1999 Gölcük depreminde Heybeliada Sanatoryumu binaları hasar gördü. Bu hasarlar, hastanenin işlevselliğini önemli ölçüde etkiledi.

1980'lerden sonra Türkiye'de sağlık politikası değişti ve verem gibi kronik hastalıkların tedavisi daha çok şehir hastanelerinde yapılmaya başlandı. Bu durum da Heybeliada Sanatoryumu'nun işlevini azalttı.

Heybeliada Verem Hastanesi, 2005 yılında kapatıldıktan sonra terk edildi. Hastanenin kapatılmasının nedenleri arasında verem hastalığının tedavisindeki gelişmeler, hastanenin fiziki durumu ve hastanedeki hasta sayısının azalması gibi faktörler yer almaktadır.

Hastanenin kapatılmasından sonra, hastanenin binaları bakımsız kaldı ve zamanla yıpranmaya başladı. 2009 yılında, hastanede çıkan bir yangında birçok bina hasar gördü. Yangının ardından, hastanenin restorasyon çalışmaları başlatıldı, ancak bu çalışmalar tamamlanamadı.

Editör: Haber Merkezi