Sakarya İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2014 yılı 2. olağan Nisan ayı toplantısı, Valilik toplantı salonunda, Kurul Başkanı Vali Yardımcısı Akın Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıya, Kurul Üyesi Daire Müdürleri, işçi ve işveren sendikaları temsilcileri, Sakarya Üniversitesinden öğretim üyesi ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu temsilcisi katıldı.
Toplantıda, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün 2014 yılı ilk üç aylık faaliyetleri değerlendirildi. Sakarya'da vasıfsız işgücüne yönelik mesleki eğitim kursları, girişimcilik eğitim programları, istihdamın korunmasına yönelik çalışanların sertifika programları, önümüzdeki süreçte Sakarya'nın muhtelif sektörlerinin farklı branşlardaki işgücü ihtiyaçları ile mesleki eğitim taleplerinin belirlenmesi için işgücü piyasası analiz çalışması yapılması ve istihdam fuarı düzenlenmesi konuları görüşüldü.
Vali Yardımcısı Akın Yılmaz, tarımsal istihdamın önemine vurgu yaparak, özellikle hammaddesi tarımsal ürün olan sanayinin de dikkate alınması durumunda tarımın istihdamdaki öneminin daha da arttığını ve bu amaçla, tarım ve hayvancılıkta istihdamın artırılabilmesi ve tarımsal kalkınma için teknolojik tarımın eğitim programları ile desteklenmesi gerektiğini belirtti. Yılmaz, bu amaçla Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Odaları ve İŞKUR’ un işbirliğinde tarım kursları düzenlemesinin doğru olacağını ifade etti.
Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya, İlimizde İŞKUR’a 2014 yılı ilk üç ayı içerisinde 7bin 405 kişilik işgücü talebi geldiğini, İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirme sayısının, geçen yılın ilk üç ayına göre yüzde 20’lik bir artışla 4 bin 49 kişi olduğunu açıkladı. Kaya, vasıfsızlığı ve mesleksizliği azaltma ve istihdamı artırma amacıyla 2014 yılı Ocak-Mart dönemi itibariyle farklı mesleklerde toplam bin 300 kişinin mesleki eğitim faaliyetlerine katıldığını ifade etti. Kaya, işgücü piyasası analiz çalışmalarıyla, İlimizin nitelikli eleman ihtiyacının ve işverenler tarafından temininde güçlük çekilen mesleklerin tespitine yönelik işgücü piyasası analiz çalışması yapılmasının uygun olacağını, kariyer günü, istihdam fuarı gibi etkinliklerle de İlimizde iş arayanlar ile işverenleri buluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Erdemir ise ilimizde sanayileşmenin gelişmesi ve desteklenmesinin yanında özellikle ovalarda toprak veriminin çok yüksek olduğunu ve bu amaçla, tarım istihdamının genç nüfusa yaygınlaşmasının önemine vurgu yaptı. Erdemir, tarım nüfusunun gençleştirilmesi, girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve üretim artışı için İl Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisleri ve teknik elemanlar ile ilçe ve köylerde tarım kursları düzenlenmesinin, böylelikle tarımla uğraşan genç nüfusun bilinçlendirilmesinin planlandığını belirtti. Erdemir bu kapsamda, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulundan yaklaşık bin kişiye yönelik eğitim desteği talep etti.
Türkiye İşveren Sendikaları Sakarya İl Temsilcisi Engin Abacılar, İlimiz sanayisinin kaynak, kaporta, metal işleri ve oto boyacı gibi mesleklerde elemana ihtiyaç duyulduğunu ancak, ailelerin ise çocuklarını meslek liselerindeki bu alanlarda okutmak istemediklerini hâlbuki bu alanlardan mezun olanların daha kolay iş bulabileceklerini ifade etti. Abacılar, öğrencilerin ve ailelerinin okullarda görevli rehber öğretmenler vasıtasıyla bilgilendirilmesinin önemine değindi.
Toplantı sonunda İŞKUR ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce tespit edilecek ilçelerde 1000 kişilik; Arıcılık, Süt Sığırcılığı, Hayvan Besiciliği, Ağaç Aşılanması ve Budanması ve tarımla ilgili diğer alanlarda kurs programlarının düzenlenmesi kararlaştırıldı. Bunun yanında, İŞKUR tarafından, sanayiye yönelik alanlarda firmalardan gelen talepler doğrultusunda istihdam garantili 750 kişilik mesleki eğitim kursu düzenlenmesi ayrıca, işverenlerin temininde güçlük çektiği mesleklerin belirlenmesi için işgücü piyasası analiz çalışması yapılması ve iş arayanlar ile işverenlerin buluşturulması ve istihdama katkı sağlanması için Sakarya Üniversitesi kampüsünde de istihdam fuarı yapılması kararlaştırıldı.