Instagram hangi ülkelerde kapatıldı? Instagram'ın kapatıldığı ülkeler hangileri ve bu platformun kapatılma nedenleri nelerdir? Sosyal medyanın popüler uygulaması Instagram'ın yasaklandığı ülkeler ve arkasındaki sebepler hakkında tüm detaylar burada.
Instagramın Kapatıldığı Ülkeler Hangileri
BTK'dan Instagram'a Erişim Engeli: Türkiye'de Yaklaşık 58 Milyon Kullanıcı Etkilendi
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirildi. Türkiye'de yaklaşık 58 milyon kullanıcısı bulunan Instagram'ın neden yasaklandığına dair resmi bir açıklama yapılmadı.
Erişim engeline ilişkin tartışmalar sürerken, Instagram'ın dünya genelinde yasaklı olduğu diğer ülkeler de gündeme geldi. İşte Instagram ve diğer sosyal medya platformlarının yasak olduğu bazı ülkeler:
Çin
Kuzey Kore
Rusya
İran
Türkiye'deki Instagram yasağı, dünya genelinde benzer uygulamaların bir örneği olarak dikkat çekiyor. Yasakla ilgili resmi açıklamalar beklenirken, kullanıcılar VPN gibi alternatif yöntemlerle platforma erişmeye çalışıyor.
Instagram Hangi Ülkelerde Neden Kapatıldı
Çin:
Çin'de Temmuz 2009'dan bu yana birçok sosyal medya platformu, erişime engelli siteler ve uygulamalar arasında yer alıyor. Facebook, Twitter (X), Instagram, Google ve WhatsApp gibi hizmetler ülkede yasaklı. Ayrıca, Çinli şirket Bytedance tarafından geliştirilen TikTok da bu yasaklılar listesinde bulunuyor.
TikTok'un yerine, uluslararası içeriklerin engellendiği ve çocukların kullanımı için sınırlamalar getirilen Douyin isimli bir uygulama kullanılıyor. Mesajlaşma için ise Çin'de yaygın olarak WeChat tercih ediliyor. Bu yasakların gerekçesi olarak ise 'siber güvenlik' gösteriliyor.
Kuzey Kore:
Kuzey Kore Hükümeti, 2016 yılında Facebook, Twitter ve Instagram'ı resmi olarak engelledi. Bu adımın ardından, sosyal medyanın yanı sıra ülke genelinde neredeyse tüm internete erişim kısıtlandı. Şu anda Kuzey Kore'de yaklaşık 30 siteye erişim sağlanabiliyor. Çin merkezli TikTok dahil olmak üzere tüm sosyal medya platformları yasaklılar listesinde bulunuyor.
Rusya:
2022 yılında Rusya, vatandaşlarına yönelik şiddet çağrıları içeren içerikler nedeniyle popüler sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirdi. Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu tarafından yapılan açıklamada, "Rusya Başsavcılığının talebi üzerine, Rusya'da Instagram'a erişim engeli getirilmiştir" denildi. Erişim engeli, Instagram'ın yanı sıra Twitter, Facebook ve LinkedIn gibi diğer sosyal medya platformalarını da kapsıyor.
İran:
İran, batı kaynaklı sosyal medya platformlarının yanı sıra Çin merkezli uygulamalara da yasak getiren ülkeler arasında yer alıyor. Ülkede Instagram, Facebook, Twitter, YouTube, Discord, Weibo, TikTok ve Twitch gibi popüler sosyal medya platformlarının tamamı erişime kapatıldı. Ayrıca, internetin zararlarını önlemek ve 'siber güvenliği' sağlamak amacıyla 5 milyondan fazla internet sitesinin erişimi engellenmiş durumda.
Türkiye:
Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Instagram'a erişim engeli getirildi. Kullanıcılar, platforma erişim sağlamada sorun yaşarken, "Instagram çöktü mü?" sorusu gündeme geldi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram’a getirilen erişim engeline ilişkin yaptığı açıklamada, “Instagram’ı katalog suçları çerçevesinde uyardık ancak gerekli karşılığı bulamadığımız için erişim engeli getirdik” dedi. Uraloğlu, platformda yaşanan engelin nedenini şu şekilde açıkladı: “Hassasiyetlerimiz belli, oradaki eksiklikler belli. O eksiklikler giderildiği an 1 saat içinde erişim engelini kaldırmış olacağız. Herkesin kanunlara uymasını istiyoruz net olarak.” dedi.