Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, meteoroloji ve AFAD’dan yapılan tahminler üzerine hayati önem taşıyan uyarılarda bulundu.
Hissedilir derecede azalan hava sıcaklıkları üzerine Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığınca evlerde kullanılan soba ve doğalgazın güvenli ve doğru kullanımına yönelik önemli bilgiler verildi.
İhmal tehlikeyi getiriyor
Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan bilgilendirmede yanlış kullanım ve ihmal yüzünden doğalgaz, soba, şofben ve bacalardan kaynaklı vakaların, kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığı ve itfai olaylara sebebiyet verdiği vurgulandı.
Her kış döneminde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden doğalgaz, soba, şofben ve bacalardan kaynaklı vakaların arttığına dikkat çeken İtfaiye Dairesi Başkanı Yusuf Çınkıl, alınacak tedbirlerle can ve mal kaybının önüne geçilebileceğinin altını çizdi.
Yatmadan önce sobaya odun atmayın
Başkan Çınkıl, Ordu’da kırsal mahalleler başta olmak üzere kullanımı yaygın olan sobalar için önemli detaylar verirken bu detayların başında ilk olarak ısıtma cihazlarının ilgili standartlara uygun olması gerektiğini vurguladı.
Soba kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda yaptığı açıklamada ise Çınkıl;
“Aşırı doldurulan sobanın duman yolunun daralacağı, soba içerisinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişinin zayıflatacağı bilinmelidir ve bu sebepten ötürü soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. İyi ısınmayan ve tam yanması gerçekleşmeyen kömür karbonmonoksit riskini artıracağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Özellikle alçak basınçlı ve rüzgârlı havalarda soba ve baca tütmesi ve karbonmonoksit kaynaklı ölüm olaylarının daha fazla yaşandığı için eğer bacalar standartlara uygun değilse bu dönemlerde soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmelidir. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır. Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik hükümlerine uyulmasına özen gösterilmelidir.”
Doğalgaz havalandırmalarını kapatmayın
Doğalgaz kullanımında da dikkat edilmesi gereken hususları aktaran Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, şu bilgileri paylaştı:
“Doğalgaz bacaları yılda en az bir kez temizletilmelidir. Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatılmamalıdır. Cihazlara algılama sensörleri taktırılmalı, çalışır durumda olduğu kontrol ettirilmelidir. Cama takılan havalandırma (ventilasyon) kesinlikle kapatılmamalıdır. Cihazın bulunduğu yerin kapısı, çalışırken kapalı tutulmalı ve bacalara şapka taktırılmalıdır. Evde gaz kaçağı hissedildiğinde paniğe kapılmadan ortam dışına çıkılmalı 24 saat hizmet veren 112 ve 187 aranarak, yetkili ekip gelene kadar doğalgaz vanaları kapatılmalı, mümkünse pencereler açık tutulmalı, patlama ve yanma ihtimali göz önünde bulundurularak elektrik sigortaları kapatılmalı, gaz kaçağının olduğu ortamda telefon kullanılmamalıdır.”
Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ayrıca tüm bu konularla ilgili bilgi almak isteyen vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezinden İtfaiye Daire Başkanlığını aramalarını istedi. Haber merkezi