Et fiyatlarının sabit kalması ve üreticilerin zarar etmemesi için ithal hayvan alımı olmaması gerektiğini savunan Gülmez, ithal et alımının geçici çözüm olduğunu söyledi.
“Olan çiftçiye oluyor”
Yem fiyatlarından dolayı üreticilerin zor günler geçirdiğini aktaran Gülmez, “Yem fiyatları aldı başını gidiyor. Hayvancılıkla uğraşanlar zor günler geçiriyor. Yemin torbası 600 lira oldu. Bu fiyat geçen sene 350 liraydı. Yine saman geçen yıl bin 800 liraydı, bu yıl 3 bin 500 lirayı buldu. Geçtiğimiz sene 420 liradan hayvan kestiriyorduk, bu yıl 350 liraya kadar geriledi. Banka faizleri yüzde 50 civarında, krediler desen yüzde 30’u geçiyor. Hayvancılıkla uğraşanlar, bu şartlarda üretim yapamıyor. Ya bu işi bırakıyorlar ya da ellerinde paraları varsa hayvancılık yerine faize yatırıyorlar. Burada olan yine çiftçiye oluyor.” dedi.
“Taşıma suyla değirmen dönmez”
İthal etin geçici bir çözüm olacağına değinen Gülmez, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yozgat’tan yemi bin 800 liraya alıyorsun ama buraya getirdiğinde nakliyeyi de ekleyince 2 bin 500 lirayı buluyor. Ahıra 100 hayvan atıyorsun, yem parasından dolayı kısa sürede bu hayvanların 20’si eriyip gidiyor. Çiftçinin sıkıntısı çok büyük. O yüzden bu şartlarda ithal hayvan alımının bir faydası olmaz. Taşıma suyla değirmen dönmez. İthal hayvan geçici bir çözüm olur. Sonrasında yine üretici zor durumda kalmaya devam eder. İthalden gidersek bir yere varamayız. Burada yapılması gereken üreticileri desteklemek olmalı.”
Et ithal edildiği dönemde iç piyasada fiyatların çok fazla artmayacağını ancak sonrasında fiyatların birden artabileceğini aktaran Gülmez, bu yüzden ithal et yerine üreticiye destek verilmesinin kalıcı çözüm olabileceğini ifade etti.
Özel Haber/Tevfik Kul