Bu gün kadınlar günü. Kadının toplumdaki yeri, o toplumun gelişmişlik aşamasını anlamakta en önemli göstergedir.
Tarım toplumunda, kadın, ikinci sınıf insan olarak değerlendirilir. Sanayi toplumunda, kadın, ekonomik özgürlük kazanır ve kadın-erkek ile hukuken eşit hale gelir. Bilgi toplumunda, kadın öne geçiyor. Bu değerlendirmenin özünde ekonomi vardır.
Tarım toplumunda, ekonomik büyüme nüfus artışına bağlıdır. Nüfus artışını, kadının doğurganlık oranı belirliyor. Tarım toplumu, kadına doğurganlık görevi yükler ve sosyal hayat ona göre tanzim edilir.
Sanayi toplumunda, ekonomik büyüme sermaye birikimi ile gerçekleşiyor. Kadın iş hayatına katılıyor. Ekonomik özgürlük kazanıyor. İleri sanayi toplumlarında kadın, pozitif ayrımcılığa tabi tutulur ve öne geçiyor.
Tarım toplumu aşamasında, kadına üstünlük sağlayan tek millet Türkler olmuştur. Türk geleneğinde, kadının yeri her daim yüksek olmuştur. Bin yıldan fazla, arap kültürünün baskısına rağmen, Türk kadının toplumsal hayattaki üstünlüğü değişmedi.
Türk geleneğine göre kadın ''evin direği'' dir. Kadından asker olur, doktor olur, mühendis olur, bakan olur, başbakan olur, Cumhurbaşkanı olur. Antik Yunan ve arap kültüründe, kadın ikinci sınıf insan sayılıyordu.
Arkeologlar bir gerçeğin farkına vardılar. Antik dönemde, kadına saygı duyanların Türkler olduğundan hareketle, kültürleri araştırıyorlar. Nitekim, Romayı kuran Etrüsklerin Türk olduğu anlaşıldı. Zira, başlangıcında Romada kadına saygı vardı. Bu saygı, Romanın 325 yılında Hristiyanlığı kabul ettiği döneme kadar devam etti. Hristiyanlık, Yahudiliğin devamı olarak kadını ikinci sınıf insan statüsüne düşürdü. Batıda bu durum, sanayi devirimine kadar devam etti.
İslamiyet de, Yahudi Kültürünün devamı şeklinde, kadının ikinci sınıf insan olmasını ortadan kaldıramadı. İslama göre, kadın mirastan az pay alır. İki kadının şehadeti bir erkek ile eşit sayılır. Kadından cariye (köle kadın) olur. Bir erkek birden çok kadınla evlenebilir.
Türklerin kadına saygısının tarihi kökeni antik Sümerden geliyor. Sümer medeniyeti tüm medeniyetlerin anasıdır. Sümerliler, kadını el üstünde tutardı. Medeniyetlerin seviyesi, kadına saygı ile ölçülüyor.
Kadınlar, insanlığın gelecekte nasıl şekilleneceğini tayin ediyor. Zira çocuk ilk eğitimini annesinden alıyor. Eğitimli anneler, eğitimli kuşakların yetişmesine katkıda bulunuyor.
Kadınlar gününüz kutlu olsun.