İnsan vakalarına ilişkin raporların önceleri nadir olduğunu fakat böcek sayısı artınca ve böcek ile bir mücadele başlayınca araştırmaların arttığını ifade etti.
İster hafif olsun ister ciddi, tüm lezyonların mutlaka hekiminize gösterilmesi gerektiğini belirten Coşkun, şöyle konuştu:
“Kokarca böceğinin vücut sıvıları toksiktir, allerjiktir. İnsan derisi ve gözleri için tahriş edicidir. Kokarca böceği kaynaklı kornea iltihabı vakası dahi bildirilmiştir.
Böcekle cilt teması sonucu salınan kimyasallar neticesinde, böceğin saldığı kimyasallara karşı hafif bir allerjik reaksiyondan, ileri derecedeki reaksiyonlara kadar rahatsızlıklar ortaya çıkar.
Şaşırmış bir kokuşmuş böcek ( BMSB ), göğüs kafesinden kötü kokulu bir sıvıyı, ısırarak veya püskürterek tepkisel olarak size salabilir.
Kokuşmuş böcek rahatsız edildiğinde veya ezildiğinde oldukça güçlü, pis kokulu bir koku yayar. Kokunun nedeni BSMB vücudundaki trans-2-dekenal ve trans-2-oktenal’dir. Bu iki Aldehitin indirgenmesi ve oksidasyonu sonucu oluşan hidrojen iyonları (H+), oküler yüzeyde kimyasal yanık yaralanmalarına neden olabilir. Bu mekanizma yoluyla tahriş edici kontakt dermatit-keratit meydana gelebilir.
Şimdilik bu böcekler ısırmıyor ve hastalık yaymıyorlar
Ancak bazı kişilerin koku böceğinin salgıladığı bileşiklere karşı allerjisi vardır. Bu allerjinin belirtileri arasında burun akıntısı ve ezilmiş böceklerle temas halinde kontakt dermatit görülebilir.
Kokuşmuş böcekler, tehdit edildiğinde bir savunma mekanizması olarak kokulu vücut sıvıları salgılarlar. Zehirli sıvı insan gözüne girerse beklenmedik kimyasal yanıklara veya yaralanmalara neden olabilir. Gözleri bu vücut sıvılarıyla temas eden hastalar gözlerini iyice yıkamalı ve derhal hekime başvurmalıdırlar.
Nadir durumlarda, kokuşmuş böcekler, kişinin kendilerini savunurken ürettikleri sıvıya karşı ileri derecede allerjisi varsa, allerjiye ve dermatolojik semptomlara, deride kabartılara neden olabilir. Nadir de olsa burun akıntısı, sulanma, gözlerde kaşıntı ve dermatite yol açan cilt tahrişi gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Birisi, pis kokulu bir böceğin savunma bileşiğine maruz kaldığında, etkilenen cildi sabunlu suyla bolca yıkamak ve kötü kokulu maddenin kaynağını ortadan kaldırmak için hızlı bir şekilde sabun ve su kullanmak, hemen bir hekime kontrol için gitmek akıllıca olacaktır.
Çıplak elle parçalamayın
Kokuşmuş Böceklerin Ortamdan uzaklaştırmak için, kokuşmuş böcekleri yok etmeniz gerekiyorsa onları çıplak elle parçalamayın, kokuları etrafa yayılmasın, yumurtaları etrafa yayılmasın. Plastik eldiven veya başka bir tür el koruması kullanın ve bunları tek kullanımlık bir kaba veya alışveriş çantasına hapsedin ve atın. Bunları imha ederken ciltle temasından kaçındığınızdan emin olun.
Evinizde veya bahçenizde pis böceklerle karşılaşırsanız, bunları ortadan kaldırmanın en iyi yolu onları fiziksel olarak ortadan kaldırmaktır. Elektrik süpürgesi ile Vakumlama, hem iç hem de dış alanlardaki böcekleri gidermek için güvenilir bir yöntemdir.
Dikkatli olun !
Onlara pis böcek denmesinin bir nedeni var! Böcekler ezildiklerinde kokarca kokulu maddeyi serbest bırakırlar, bu durum; onları normal süpürge ile süpürdüğünüzde de olur.
Kokuşmuş böcekleri yok etmenin bir başka doğal yolu da sabunlu tuzak kullanmaktır : Metal bir tavayı sabunlu suyla doldurun. Bir ışık kaynağının altına yerleştirin. En yüksek böcek konsantrasyonuna sahip alanları bulun ve onların tuzağa akın etmesini izleyin.
Her türlü haşere kontrol zehrini kapalı mekanlarda kullanmanın en belirgin dezavantajı, maddenin evdeki insanları ve evcil hayvanları etkileyebilmesidir. Eğer ciddi bir kokuşmuş böcek istilası varsa, ilaçlamadan önce bir uzmana danışın. Sizi, evcil hayvanlarınızı veya diğer yabani hayvanları etkilemeyecek doğal haşere kontrol bileşiklerini seçin.
Doğal böcek kontrol maddeleri arasında neem (neem ağacından elde edilir), piretrum (Krizantem bitkilerinden ekstre edilir) ve biyolojik olarak parçalanabilir olması gereken çeşitli böcek öldürücü sabunlar bulunur. Piretrum’un balıklar ve diğer yaban hayatı için zehirli olduğunu unutmayın.
Kış uykusuna çekiliyorlar
İlaçlamadan sonra, tüm ölü böcekleri tesisinizden çıkardığınızdan emin olun. Elektrikli süpürgeyle süpüremeyeceğiniz dar alanlarda ölü böcek bırakırsanız, bunlar halı böceklerini çekebilir ve bu böcekler evde depolanan yiyeceklerin ve yünlü ürünlerin peşine düşebilir.
Zehirli spreyler veya hatta doğal olarak elde edilen böcek öldürücüler kullanıyorsanız, buharlar kaybolduğunda böcek ilacının böceklerin geri kalanını etkilemeyeceğini unutmayın. Şanslıyız çünkü şimdi kış uykusuna çekiliyorlar, yani kurtulma zamanı.” Samet Varol