Özellikle Samsun ilinde bir çok tarım ürününe zarar veren güz tırtılına ilişkin Samsun Tarım ve Orman Müdürlüğü üreticileri uyardı.
Konu ile ilgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Tarımda ürün kalitesini ve verimi etkileyen temel faktörlerden biri de zararlılar ve bunlarla mücadeledir. Her ne kadar kimyasal mücadeleyi fazla tercih etmesek de bazen bu zaruri olabilmektedir. Kahverengi Kokarca konusundaki çalışmalarımız aktif bir şekilde devam ederken, yeni istilacı tür olarak güz tırtılı da gündemimize geldi.” Dedi.
Önlem alınmalı
Bir zararlının yaklaşık bin adet yumurta bıraktığını göz önünde bulundurarak, hızlı yayılabileceğini düşünmekte ve erken müdahale için çalışmalarımıza başlamış bulunmaktayız diyen Sağlam, “Kültürel mücadele ile; erken ekim veya erken olgunlaşan çeşitlerin ekilmesidir. Erken hasat ile süt olum dönemindeki yüksek güz tırtılı istilasından korunma sağlanabilir. Hasat sonrası derin toprak işleme yapılmalı ve kendi gelen mısır bitkileri yok edilmelidir.” Diye konuştu.
Çiftçiler destek alabilir
Sağlam, “Kimyasal mücadelede ise aktif madde dozları ve ilaçlama süreleri tabloda verilmiş olup, bilinçsiz ve fazla ilaçlamadan kaçınmalı, gerekli görülen durumlar için İl/İlçe Müdürlüklerine başvurulmalıdır.” Dedi.
Güz tırtılı nedir?
Polifag bir zararlı olan S. Frugiperda Güz Tırtılı (Mısır yaprakkurdu, Yıkım kurdu, Çimkurdu) sırasıyla en fazla mısır, pirinç, sorgum, şeker kamışı, pamuk, soya, yer fıstığı, yonca, soğan, fasulye, tatlı patates, domates, patlıcan, biber, tütün, krizantem, karanfil ve sardunya ile beslenmektedir. Ayrıca turpgiller ve kabakgiller familyalarında da önemli bir zararlıdır. Haber merkezi