Doğu Karadeniz'de fındığın yapraklarını yiyerek ve suyunu emerek bitkiye zarar veren "kahverengi kokarca" böceği, şimdi de evleri ve kapalı mekanları istila etti.
Karadeniz Bölgesi’nde kapalı alanları istila eden ve vatandaşları mağdur eden kahverengi kokarca için çözümün ise samuray arı olduğu belirtildi
Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, kahverengi kokarcanın kışı geçirmek için kapalı alana akın ettiğini ve bununda istilaya dönüştüğünü belirtti.
Üretici yalnız bırakılmamalı
Şensoy, kahverengi kokarca böceği 1 yılda üç bin yavru popülasyonu bırakabiliyor. Bu nedenle kokarca ile mücadele etmek gerekiyor. Bitkisel ilaçlarla bu böceklere karşı topyekün önlem almalıyız deiye konuştu.
Karadeniz’de üretim durur
Kahverengi kokarca istilasının üreticiyi ilerleyen günlerde daha zor duruma sokacağını da söyleyen Şensoy, “Bu böcek istilası bu şekilde sürer ve önlem alınmazsa Karadeniz’de fındık başta olmak üzere sebze ve meyve üretilmesi imkansız hale gelir.” Diye konuştu.
Kokarcanın düşmanı arı
Şensoy açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kahverengi kokarca ile mücadelede ilaçlar yeterli olmayabilir. Biyolojik olarak da mücadele etmeliyiz. Çözüm olarak kokarca ile beslenen samuray arı Karadeniz’e salınabilir. Bu kokarcayı bitirir ama samuray arının bölgeye olumsuz etkisi olup olmayacağı da iyi bir şekilde analiz edilerek bu yapılmalı. Soner ÖZDEMİR