Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO), tarafından gerçekleştirilen “Girişimci Kadınlar Zirvesi” programı ile Türkiye'nin önde gelen kadın girişimci isimleri Ordu’da ağırlandı.
TOBB Ordu Kadın Girişimciler Kurulu tarafından, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen programa, Ordu Valisi Muammer Erol, Ordu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Derya Bostancı, Ordu TSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Levent Karlıbel, eski Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, iş dünyasında marka haline gelmiş isimlerden Demet Sabancı Çetindoğan, Ordu TSO Meclis Başkanı Necat Avcı, Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak, Altınordu Belediyesi Başkan Yardımcısı İsa Hitaloğlu, Türk Dünya İş kadınları Platformu (TÜDİP) üyeleri, Ordu TSO Yönetim ve Meclis Üyeleri, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Bahar Alagöz ve Yönetim Kurulu Üyeleri, TOBB Ordu Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Emrah Baş ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Kadın Kooperatif temsilcileri, Ordu TSO Üyeleri ve firma temsilcileri katıldı.
Vali: Yolumuza devam edeceğiz
Gerçekleşen programda konuşan Ordu Valisi Muammer Erol, “Ordumuz içinde yapılacak çok şeyler var ve bunların hemen hemen, hepsi fazlasıyla hak edilmiş. Bugüne kadar ıskalanmış da olsa mesafe almaktan geri kalmayarak önümüze bakıp yolumuza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Karlıbel: Butik bir kentte yaşıyoruz
Ordu’nun tanınması için çalıştıklarını belirten Ordu TSO Başkanı Adil Levent Karlıbel; “Bizler Türkiye’nin en küçük büyükşehrinde butik bir kentte yaşıyoruz. Bunu da bu ülkenin tanımasını istiyoruz. Yani aklınızın bir köşesinde Ordu diye bir yer var kalırsa, bizi daha doğru değerlendireceğinize inanıyoruz. Kadın yoksa yarım kalıyoruz. Bu ülkenin ekonomik gücünün yüzde 50’sini verecek kadar zengin değiliz. Dolayısıyla sizlerin ekonomimizde çok önemli paylar almanız için biz oda olarak elimizden geleni yapıyoruz ve bu tür girişimlerden de inanılmaz mutlu oluyoruz. Sizin ufkunuzla büyümek çok daha kolay, her ne kadar biz erkek egemen bir toplum gibi gözüksek de bir gerçek var zekamızı annelerimizden alıyoruz. Bizi yönlendirin, bize şekil verin, bizim buna ihtiyacımız var.” Dedi.
Ordu’yu kirletmemeliyiz
Başkan Karlıbel ;” Bozulmadan, kirlenmeden büyümek istiyoruz. Ordu bir turizm kenti olabilir. Ama kendine özel, kendi değerlerini yitirmeden büyüyen bir turizm kenti. Yine Ordu, bir eğitim kenti olabilir. Bunu illa özel üniversitelerle tamamlamak değil kastım. Belki biz meslek okullarımız üzerinde bir akademi ile de bunu canlandırabiliriz. Bu fırsatların da olduğunu bilmenizi isterim. Yine su ürünlerimiz Karadeniz bölgesinde oldukça cazip, bu konuda da sizlerin ilgi göstermesini de fayda olduğunu düşünüyorum. Bizim derdimiz nitelikli sanayi, eğer sanayimizi emek yoğun, kalabalık bir şekilde kurarsak bu kenti ben güzelleştirebileceğimize inanmıyorum. Dünyadaki ekonomik kaygılardan çabuk etkilenen sektörlerin bizlere bir şey getirmeyeceğine inanıyorum. Satabileceğimiz en özel şey aslında bizim yaşanabilir olmamız. Bu yaşanabilirliğimizi yitirmeden, sizlerin de katkıları ile büyümek ilerlemek ve Türkiye’de söz sahibi olmak istiyoruz. Bizim şansızlığımız Samsun ve Trabzon gibi iki şehir arasında kalmamız. Ordu genelde geri kaldı. Ama çok enteresan ki bizim için bir avantaj oldu. Biz doğu Karadeniz’in bozulmamış tek kentiyiz. Şimdi doğru hamlelerle doğru adreslere ulaşmak istiyoruz. Sizleri burada görmekten çok mutluyum. Bu salonlarda gençleri ve kadınları görmekten çok mutluyum. Bu toplantının verimli olacağına, bu toplantını faydalı olacağına inanıyorum. ”ifadelerine yer verdi.
Alagöz: Ekonomi kadının gücüyle artar
TOBB Ordu Kadın Girişimciler İcra Komitesi Başkanı Bahar Alagöz, konuşmasında, “Kadın girişimcilerin değişen ekonomik ve sosyal dinamiklerle beraber toplumdaki yeri önem kazanmaya başlamıştır. Daha önce yetersiz olan sayımız gün geçtikçe artmaya başlamıştır. Bu da toplumdaki dinamiklerin ekonomik olarak kadının gücüyle artacağını yer değiştireceğini, konumsal olarak daha iyi pozisyona getireceğini bize göstermektedir. Sayın başkanımızın da daha önce belirttiği gibi Dünyada ve Türkiye'de nüfusun yüzde ellisini oluşturmamıza rağmen yeterince temsil görmemekteyiz. Bunu da bu kadın meclislerinin kadın girişimcilerin beraber yaptığı katılımlarla bu atılımlarla daha ön plana çıkaracağına inanıyorum” dedi.
İş Dünyasının marka isimlerinden Demet Sabancı Çetindoğan, Türk Dünya İş Kadınları Platformu’ndan bahsederek, “Türkiye ortak nesiller entegrasyonu adı altında kurduğumuz dernek ile ülkemizin kültürel, tarih ve Doğal güzelliklerini yurtdışında tanıtmak üzere bir grup gönüllülerle bir araya gelip bu derneğimizi kurduk. Aslında burada Türkiye'mizi bir anlamda marka olarak dünyaya tanıtmak; kültürel, toplumsal ve iktisadi yaşamımızla örnek bir adım olarak bunu yaygınlaştırmak istiyoruz” diye belirtti.
Kadın emeği e-ticaret için bir fırsat
Sabancı Çetindoğan, “Kadın girişimcilerin ve kadın kooperatiflerinin e-ticaret platformu Shopsa’nın bu süreçte çok önemli bir ihtiyacı karşılayacağını ve bölge insanının ekonomik hayatına bir dinamizm getireceğine inanıyorum. Kadın emeğinin değerlendirilmesi için e-ticaret büyük bir fırsat sunuyor. Günümüzde pazara giriş hiç olmadığı kadar kolay ancak elinde bir beceri de ürünü olan kadınların pazarda tanıtım için desteklenmesi gerekiyor. Sermayesi olmayan yada pazar bilgisi bulunmayan ama katma değer üreten kadınları bu açıdan destekleyerek altında duran büyük bir potansiyeli harekete geçirmek mümkün. İşte Shopsa bunu başarmak için var. Shopsa bir yönüyle Pazar yeri, bir yönüyle ise kadın merkezli bir sosyal sorumluluk projesidir” açıklamalarında bulundu. Haber merkezi