Altınordu’nun Saray mahallesinde bulunan Ordu Valiliği eski hizmet binası ile Altınordu Kaymakamlığı hizmet binası, müze olarak kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine geçti. Bu kararla birlikte, Ordu'ya daha önce getirilemeyen arkeolojik değer "Ana Tanrıça Kibele" heykeli sonunda Ordu'da sergilenecek.
Ordu Kurul Kalesi'ndeki kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkan ve Türkiye'de yerinde bulunan ilk mermer heykel olduğu tespit edilen, tahtında oturan 200 kilo ağırlığında ve 2 metre boyunda 2 bin 100 yıllık ana tanrıça 'Kibele' heykelinin restore çalışmaları geçen yıl tamamlanmıştı. Ordu’da arkeoloji müzesi olmadığı için İstanbul’da sergilenmesi teklif edilmişti.
Geçmişte Hükümet Konağı ve Ordu Valiliği hizmet binaları olarak kullanılan tarihi binaların müze olarak kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmesinin ardından müze projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte, Ana Tanrıça Kibele Heykeli gibi Ordu'nun pek çok tarihi eseri sergilenme fırsatı bulacak.
“Proje ihalesi yapılacak”
Konuyla ilgili konuşan Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak, “İnsanların gelip gezebileceği, dinlenebileceği, aracını rahat park edebileceği bir destinasyon olacak. Ordu Valiliği yerleşkesinin bütün mülkiyetlerini, binanın kendisi ve kaymakamlık binasıyla beraber teslim aldık. Artık Valilik binası ve çevresi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine geçti. Projeyi hazırlıyoruz. Önümüzdeki günlerde proje ihalesine çıkacağız. Kaynağımız da var. Proje ihalesi bittikten sonra direkt imalata geçeceğiz. İmalatın ardından da Ana Tanrıça Kibele evine dönecek.” dedi.
Arkeoloji müzesinin hayata geçmesiyle beraber Kibele heykelinin Ordu’da sergilenmeye başlayacağını aktaran Toparlak, sadece Kibele değil, Ordu’nun yaklaşık 5 bin eserinin bu müzenin içerisinde olacağını açıkladı.
Yapılacak müzeye değinen Toparlak, “Arkeoloji Müzesi olarak düşünüyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının önerilerini de alacağız. Hep birlikte bu şehre marka değeri olan bir eseri kazandırmış olacağız.” diye konuştu.
Özel Haber/Tevfik Kul