Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı Dr. Ali Coşkun, kırsal bölgelerde kullanılan su kaynaklarının sağlık üzerinde ciddi riskler oluşturabileceğini açıkladı. Özellikle kontamine olmuş ve düzenli olarak kontrol edilmeyen kuyu ve kaynak sularının ishal salgınlarına neden olabileceği belirtti.
Son aylarda ishal vakasında artış
Son aylarda taşkın yağışlar ve ardından ishal vakaları sebebiyle acil servislerine başvurulduğunu belirten Coşkun," Bu vakaların su kaynaklı olduğu kanaatiyle iki husus dikkati çekmektedir. Deniz suyu bulaşları ve içme suyu veya kullanma suyu bulaşları. Acil servise başvuran ishal vakalarının yaklaşık % 80’ni kırsal kesimden gelmektedir. Bu durumda da kırsal kesimin su kaynağının ‘’ne kadar temiz olduğu’’ önem kazanmaktadır.Ülkemizin resmi kurumları ( Belediye , OSKİ vs. ) bilgisinde açılan ve her yıl düzenli olarak takip edilen ve belli periyotlarla bakımları yapılan su kuyuları düzenli takip altında iken, izinsiz açılan su kuyuları genellikle bakım ve takipleri yeterince yapılmayan su kaynaklarıdır. Bilindiği gibi kuyu suyu, kaynak suyu, şehir suyu ve ticari ambalajlı su, en temel ana su kaynaklarımızdır. Özellikle kırsal kesimlerde çoğunlukla kaynak suyu veya kuyu suyu kullanımı olabilmektedir. Kuyu suyu, genellikle yer altından doğrudan çekilir ve doğal mineraller açısından zengin olabilir fakat, bulaşıcı hastalıklar, kanalizasyon ve kimyasal toksik maddelerin bulaşması ve ağır metaller açısından da risk taşıyabilir” dedi.
Kuyu Sularının Güvenilirliği ve Testlerin Önemi
Kuyu sularının güvenilirliğinin her altı ayda bir kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Coşkun, ancak bu düzenli bakımların bile tam bir güvence sağlamadığını belirtti. Kuyu sularının kirlenme riskleri arasında ölü hayvanlar, toksik partiküller ve kimyasal atıklar yer alıyor. Bu nedenle, kuyu sularının düzenli olarak test edilmesi ve kirleticilerden arındırılmış olduğundan emin olunması gerektiği ifade edildi.
Ticari Ambalajlı Suların Tercih Edilmesi Önerisi
Şehir suyu genellikle daha kontrollü ve dezenfekte edilmiş olsa da, zaman zaman kirlenme riski taşıyabiliyor. Doğal afetler veya altyapı sorunları sonrasında şehir suyunun da kirlenebileceğini vurgulayan Dr. Coşkun, bu tür durumlarda suyun kaynatılması veya ticari ambalajlı suların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.