Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Müdürlükler tarafından yapılan kahverengi kokarca sürvey çalışmaları sonucu fındık bahçelerinde yumurtadan nimf çıkışları görüldüğünden kahverengi kokarcaya karşı kimyasal mücadelenin ihmal edilmemesini belirtti.

Müdürlük, “Üreticilerimiz bahçelerini kontrol etmek suretiyle yaprak altlarında yeni çıkmış nimfler ve dallar üzerinde erginler gördüklerinde kimyasal mücadele yapmaları gerekmektedir. Son ilaçlama ile hasat arasındaki geçen süre dikkate alınarak kimyasal mücadelede kullanılacak bitki koruma ürünleri, Bakanlığımız Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanında belirtilmiştir. İlimizde trissolcus japonicus yani samuray arısı salımı yapılan lokasyonlarda ilaçlamalar sınırlandırılmalıdır.” diye ifade etti.

Kokarca Mücadele 1

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün belirlediği fındıkta kahverengi kokarca zararlısı için ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin listesi ise Tarım ve Orman Bakanlığının Bitki Koruma Veri Tabanı’nda yer alıyor.

İlaçlama yaparken arılara dikkat!

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ilaçlama esnasında hiçbir şey yenilip içilmemesi gerektiğini; gözlük, maske, eldiven, tulum ve çizmenin ise mutlaka giyilmesi gerektiğini belirtti. İlaçlama bittikten sonra bütün vücut bol sabunlu su ile yıkanmalı, boş ilaç ambalajları gelişi güzel çevreye atılmayıp uygun bir şekilde bertaraf edilmeli. İlaçlama yapılan bahçelerde ise 10 gün süre ile hayvan otlatılmamalı.

Müdürlük ilaçlama esnasında arıların su içtiği kaynaklara bitki koruma ürünlerinin bulaştırılmamasının son derece önemli olduğunu vurgularken ilaçlamaların akşam saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılması gerektiğini belirtti.

Editör: Merve Tepecik