Kokarca yüzünden üreticilerin fındığını 130 liraya değil, 30 liraya satmak zorunda kaldığını aktaran Adıgüzel, bölgenin afet kapsamına alınmasını istedi.
“Derhal başlayın”
‘Kokarcanın verdiği zarar nedeniyle fındıkta ciddi çürüme ve rekolte kaybı oluştu. Özellikle Fatsa, Çamaş ve Perşembe ilçelerimizde yoğun etkilenme var’ diyen Adıgüzel, şunları söyledi; “Üreticinin fındığı elinde kaldı. Ne TMO alıyor, ne Fiskobirlik ne de tüccar. Tüccar da bu işi fırsata çevirip alırsa da ucuza alıyor. 130 TL taban fiyat verildi fakat 130'a değil ama 30'a satanı gördük. Diyoruz ki; bölgeyi afet kapsamına alın, nasıl olursa olsun üreticinin elindeki fındığı satın alın. Tüccar gelip yağlığa diyerek çürüğünü bile alıyor, siz devlet olarak neden almıyorsunuz? Gerekirse çürük olanı yağlık olarak, rekoltesi düşük olanı aradan iyisini seçip alın ama bir şekil alın üreticinin elinde fındık bırakmayın. Bütün üreticiler şu anda başını ellerinin arasına almış “Ne yapacağız?” diye düşünüyor. Ayrıca kokarca ile mücadeleyi de derhal ve topyekûn başlatın. Kokarcayı aldım bakana götürdüm anlatamadım. 100 kilometre yol yürüdüm dinletemedim. Gelinen noktada üretici tüccara gittiğinde bir baktı ki Mustafa Adıgüzel haklıymış. Meğer büyük bir afet varmış. Gelecek sene için şimdiden uyarıyorum. Topyekûn mücadele gerekir.
“İlaçları ücretsiz dağıtın”
Feromen tuzakları çok iyi çalışıyor. Bu tuzaklardan ücretsiz bir biçimde bütün bölgeye dağıtın. Aynı zamanda kışlaklara gelen kokarcayı imha etmek için kimyasal ilaçları ücretsiz dağıtın. Vatandaşın cebinde bir şey kalmadı o nedenle bu bölgeye kokarca ile mücadele için kaynak ayırın. Herkesin bu mücadeleye dahil olmasını sağlayın. Bu köylerde kışın İstanbul ya da İzmir gibi büyük kentlerde oturan insanlar var, bunlar kapıyı kapatıp gittiler. O kapalı alanlara da girilip ilaçlama yapılması gerekiyor. Bununla ilgili muhtarlar üzerinden yetkilendirmeler yapın. Mücadelenin topyekûn olması gerekiyor. Bu evlerin ve depoların sahipleri ile önceden irtibata geçilmesi gerekiyor. Bir binayı ilaçlayıp yandakini ilaçlamayınca geçmiş olsun tekrar oradan oraya yayılıyor. Gelecek sene için tüm bu mücadelenin şimdiden topyekûn yapılması için Tarım Bakanlığının harekete geçmesi lazım. Ayrıca üreticinin elinde fındık bırakmayın çürük ezik büzük demeden hepsini alın bu bir doğal afettir.”
Haber merkezi