İlimiz Ordu, Bölgemiz Karadeniz’de en önemli problemlerden birisi tarımsal alanlara çok zarar veren kokarca zararlısı; öyle ki yaklaşık 300 çeşit ürüne zarar zarar verebilen, bir zararlı böcek türü. İlimiz Ordu’da da ihraç ürünümüz fındığa, kiviye, sebze, meyveye zarar verdiği için; bu zararlıdan tamamen kurtulmamız gerektiği ortadadır. Çünkü ürünlerin pazar değerini azaltıyor.
Bu zararlıdan kurtulmamız için şu anda en önemli mücadele yöntemi feromon tuzaklarıdır. Bu tuzaklar 10 litrelik su bidonu büyüklüğünde; bir bidon, içine yerleştirilen; kokarca zararlısını cezbeden koku veren (Kurdela şeklinde, kokuyu tutan emici kağıt şeklinde) ve kutu içine yerleştirilmiş bir düzenektir. İlçe Tarım Müdürlükleri; istek üzerine eylül, ekim aylarında uygun yerlere bunları yerleştirdi. Böylece kokuyu alan kokarca buraya geldi. Kokuyu tatmak üzereyken; bidonun içine düşüp bir iki gün içinde yok oluyor. Bu koku etkisi yaklaşık 2,5 ay sürüyor. Mayısta tekrar bahçelerdeki yerine konursa; olabildiğince yaşıyan ve etkili durumda olan kokarcayı çekebilecektir; 2,5 ay geçtikten sonra temmuz ortasında içindeki koku veren ilaçlı bez veya kokuyu tutan kağıt değiştirilmelidir. Bu yöntemle kokarca sayısı aza indirilebilecektir. Çünkü larva bırakma zamanı mayıs ayı içindedir; eğer daha önce yok edilirse bu tehlikeyi atlatmış oluruz.
Hava sıcaklığı 17 derecenin altına düştüğünde, bu böcek evlere, samanlıklara, depolara malzemeliklerine, hatta ağaç kovuklarına girip; tüm kışı orada geçiriyorlar; (cansız oluşumlar gibiler.) hava sıcaklığı yaza dönerken; (17 derece ve üstü) takriben nisan 20 lerde tekrar tarım alanlarına dönüyorlar. Şu anda canlı olanın tamamı kışlaklarda; eğer bunlar şimdilerde (aynı tarihlerde) ilaçlama ile yok edilirse(Tüm herkes); varlıkları aza inecektir. Mayıs başında (Feromon tuzakları dışında) ilk on gün (tüm bahçe sahipleri) birinci ilacı vururlar; haziran başında ikinci ilacı; temmuz başında 3 cü ilacı vurduklarında; tüm bu zararlı yok olacak; fındık ürününün Pazar değeri; korunacaktır.
Diğer bir mücadele şeklide samuray arılarını (Tarım İl Müdürlükleri bırakıyor) tüm arazilere (yaygın olarak) bırakılırsa; herhangi bir şekilde canlı olan kokarca yaprak altına larvalarını bırakacaktır. (İlaç larvaya etki edemiyor) Samuray arıları bunların üzerine kendi larvalarını bıraktığında; doğacak üründe samuray arısı (Faydalı böcek) oluyor. Bu arada feromon tuzakları yine arazide çalışır durumda bulunmalı; çünkü uçarak gelen, yer değiştiren; canlı kalmış kokarcayı bu tuzaklar avlıyacaktır. Eğer her elli metreye bir tane feromon tuzağı konursa bu mücadele başarıyla sonuçlanabilir.