Kahverengi kokarca Türkiye'de ilk kez 2018 yılında tespit edilen istilacı ve çok zararlı bir böcektir. Yaklaşık 300 bitkide beslenerek önemli zararlara yol açabilmektedir. Türkiye'de fındık, elma, armut, şeftali, Trabzon hurması, turunçgil, mısır, biber, fasulye, domates gibi birçok bitkide beslenmektedir.

2023-2024 fındık sezonunda Fatsa ilçesinde kokarca böceğinin hızlı popülasyonu nedeniyle hızlı bir şekilde yayılma gösterdi. İlçenin birçok bölgesinde fındıkta ciddi şekilde çürümeye yol açmasıyla binlerce üreticiyi mağdur etti.

Fatsa Belediyesi'nin hazırladığı afişte mücadele yöntemlerini tanımını ve amacını açıklayan ifadelere yer veren belediye şu ifadelere yer verdi;

Sonbaharda kahverengi kokarcanın kışlamak için ev, depo, ofis gibi kapalı alanlara girmesi engellenmeli ve bu alanlarda düzenli olarak toplanıp yok edilmelidir. Eylül ve Nisan ayları arasında evlerdeki erginler toplanmalı ve imha edilmelidir.

Kimyasal mücadele: İlkbahardan itibaren zararlının tespit edildiği tarımsal alanlarda ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile kimyasal mücadele yapılabilir.

Biyoteknik mücadele: Sonbaharda erginlerin evlere girişinin başladığı dönemde feromon tuzakları kullanılabilir. Bu tuzaklardaki erginler haftalık olarak toplanmalıdır.

Biyolojik mücadele: Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Samuray arısı, biyolojik mücadelede etkin olarak kullanılacaktır.

Kokarcanın Başına Ödül! Kokarcanın Başına Ödül!

Editör: Atakan Öztürk