Dünyanın ve Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Ordu’da başta fındık olmak üzere diğer tarımsal ürünlere de zarar veren kahverengi kokarca zararlısına karşı mücadele çalışmaları devam ediyor.

Bu kapsamda Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kahverengi kokarcanın kışlaklara yöneldiği sonbahar döneminde kışlaklara girinceye kadar toplanma feromonu kullanılarak cezbet-öldür yöntemiyle mücadele başlattı.

Kokarca Tuzağı

Feromonlar uzak ağaçlara asılmalı

Bu mücadelede; feromonlar, zararlının konukçusu olan meyvesiz yani hasat edilmiş bir kültür bitkisi veya kokarağaç, çınar ağacı vb. peyzaj bitkisine asılmalı diyen Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Bu ağaçlardaki toplanmaya başlayan yoğun kahverengi kokarca popülasyonuna karşı, sık sık ilaçlama yapılacağı için bu noktalar tuzak bitki noktası olacaktır. Bu noktalarda zehirlenme gibi herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak için feromon asılacak ağaçların konumu evlerden en az 30 m uzaklıkta olmalı ve özellikle çocuklar bu noktalardan uzak tutulmalıdır.” diye ifade etti.

Kokarca Tuzak 2-1

İlaçlama süresi önemli

Müdürlük, “Tuzak bitki noktalarına toplanan ergin ve nimfler, kahverengi kokarcaya karşı ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) ile 5-7 günde bir defa ilaçlanmalı, haricen bir BKÜ kullanılmamalıdır. İlaçlamalar sadece tuzak bitki noktasındaki ağaca yapılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus feromonların ilaçlama esnasında ağaçtan geçici süreyle alınmalı, ilaçlama sonrasında tekrar asılmalıdır. Feromon üzerine kimyasal gelmemelidir.” diye de belirtti.

“Kışlak mücadelesi olmazsa olmaz” “Kışlak mücadelesi olmazsa olmaz”

Editör: Merve Tepecik