Ordu’da fındık üreticileri kahverengi kokarca belasıyla mücadele etmeye devam ederken, uzmanlardan da önemli uyarılar geliyor.
“Fenomon koku kokarcayı çekiyor”
‘Tarım il ve ilçe müdürlüklerinin de etkin bir şekilde çalışmasını yaptığı feromon kokular yaygın bir şekilde çiftçiler tarafından kullanılmaya başlandı’ diyen Çelebi, “Feromon koku, içindeki cezbedici kokusuyla beraber kahverengi kokarcaları asıldığı yerin etrafında toplamasını sağlar, öldürmez. Kahverengi kokarcaları etkili bir şekilde yakalamak için feromon tuzakları beslendikleri bitkilerin yakınlarına yerleştirmek gerekir. Feromon kokuyu astığımız alanda, gelen kokarcaların üzerine konabileceği bir alan olması da gerekir. Etrafına toplanan böcekleri yoğunluğa göre ilaçlama yaparak imha yöntemine gidilmelidir.” şeklinde konuştu.
“Doğru tuzak kullanımı önemli”
Kokarcayla mücadele konusunda önerilerde bulunan Ziraat Yüksek Mühendisi Yasemin Yüksel Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü; “Havaların soğumasıyla birlikte kahverengi kokarcalar konaklayabilecekleri daha sıcak mekanları tercih ederler, yani kışlak arayışında olurlar. Bu durumda çatı arası, ahır, depo, samanlık gibi alanları sık sık kontrol edip periyodik olarak Tarım Bakanlığı’nın ruhsatlandırdığı ilaçlarla ve çevre sağlığı-halk sağlığı grubu olarak adlandırılan biyosidal ilaçlarla ilaçlamak gerekmektedir. Feromon tuzakların etkili olabilmesi için tuzakların yerleştirilmesi, doğru tuzak kullanımı, olumsuz hava koşulları (düşük nem, rüzgar, yağmur gibi) gibi faktörlere dikkat edilmesi gerekir.
“Herkes elini taşın altına koymalı”
Kahverengi kokarcaların evlere girmesini engellemek için kapıların, pencerelerin, duvarların çatlak ve boşluklarının kapatılması gerekir. Pencerelerde ve havalandırma deliklerinde sineklik kullanılmalıdır. Dış aydınlatmanın azaltılması da evlere çekilmeleri en aza indirmekte etkili olacaktır. Evlerde kokarca böceği görüldüğünde böcekleri elektrikli süpürgeyle çektirip kokunun yayılmasını önlemek için süpürge torbasının imha edilmesi gerekir. Böcekleri ezmek nahoş kokusunun daha da yayılmasına neden olacağından böceklerin daha fazla içeri girmesine neden olacaktır. Bu durumda ezmek yerine ilaçlayarak imha edilmesi daha doğru olacaktır. Kahverengi kokarcayla mücadelede toplu mücadele çok önemli, bir sonraki yılın mahsulünü düşünen herkesi elini taşın altına koymaya davet ediyorum.”
Özel Haber/Tevfik Kul