Kokarcanın özellikle sahil kesimde çok etkili olduğunun altını çizen Şensoy, kokarcanın fındık sektörünü derinden etkilediğini dile getirdi.

“Kokarca riski bitmeyecek”

Kokarcanın en az 4-5 yıl daha Ordu’da olmasının muhtemel olduğunu aktaran Haluk Şensoy, “Kahverengi kokarcanın hem rekolteye hem de fındık kalitesine bu kadar zarar vereceği öngörülemedi. Kokarca, nasıl bir zararlı olduğunu canlı olarak anlattı. Çok büyük bir tehdit. Sahil kuşağında Altınordu, Ünye, Fatsa ve Perşembe’yi alt etmesi rekolteyi % 20 oranında etkilemiştir. Kokarca ile artık fındık üreticisi beraber yaşamak zorunda. Kokarca riski bitmeyecek. En az 4-5 sene daha bu coğrafyayı dövecek. Bu süreçte üretici ve devlet kesinlikle mücadeleyi elden bırakmaması lazım. Kokarca yüzünden artık sektörün midesi bulanmaya başladı. En fazla etkin mücadele yapılmalı.” dedi.

“Herkesin bahçesinin ilaçlanması şart”

‘Üretici, elinden geldiği kadar ilaçlayacak. Devlet elinden geldiği kadar samuray arısı yetiştirip, doğaya salacak’ diyen Şensoy, sözlerini şöyle sürdürdü; “4-5 yıl içerisinde yoğun mücadeleyle beraber, mevcut popülasyon aşağıya düşürülüp, bu illetten kurtulmak gerekiyor. Mutlaka toplu mücadele yapılmalı. Devletin muhtarlara yetkiyi verip, o köyde ilaçlamayı vatandaşlara yaptırması lazım. Köyünde olmayan üreticiden para alıp, herkesin bahçesinin ilaçlanması şart. Toplu mücadele yapmadıktan sonra popülasyon çok fazla aşağıya düşürülemiyor. Üretici araziyi ilaçlamaya çalıştı. Kokarca artık evlerde, samanlık ve depolarda kışı geçirecek. Üreticilerin buraları boş bırakmaması ve ilaçlamayı sürdürmesi lazım.

Drone ile kahverengi kokarcanın ilaçlanmasının da fayda sağlayamayacağını aktaran Şensoy, çünkü eğimli arazide dronun işe yaramayacağını dile getirdi.

Özel Haber/Tevfik Kul

Editör: Tevfik Kul