9 Eylül'de ders zillerinin çalmasıyla birlikte Türkiye genelindeki yaklaşık 20 milyon öğrenci için yeni eğitim öğretim yılı başlayacak. Okulöncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri ise 2 Eylül'den itibaren uyum programına başladılar. Ancak, tatilde tablet ve telefonla vakit geçiren öğrencileri zor bir süreç bekliyor. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2023-2024 eğitim öğretim yılına yönelik getirdiği düzenlemelerle birlikte sınıf içinde cep telefonu ve diğer bilişim araçları kullanımı yasaklandı. Bu durum, sadece Türkiye'de değil, pek çok ülkede de uygulanıyor.
UNESCO'nun Cep Telefonu Kullanımıyla İlgili Raporu
UNESCO, "2023 Küresel Eğitim İzleme" raporunda, öğrencilerin okullarda akıllı telefon kullanmasının yasaklanmasını küresel çapta önerdi. Raporda, fazla cep telefonu kullanımının eğitim performansını düşürdüğü ve yüksek ekran süresinin çocukların duygusal istikrarını olumsuz etkilediği vurgulandı. Bu öneri, ülkelerin cep telefonu yasaklama gerekçeleriyle de örtüşüyor. Ancak, okulda cep telefonu kullanımı gerçekten çocukları ve gençleri bu kadar olumsuz etkiliyor mu?
Uzman Görüşleri
MEF Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Klinik Psikolog Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada, okulda cep telefonu kullanımının çocuğun dikkatini derse odaklamasını zorlaştırdığını ve arkadaş ilişkilerini olumsuz etkilediğini belirtti. Selçuk, psikoloji araştırmalarının okulda telefon yasağının hem akademik hem de psikolojik bakımdan olumlu sonuçlar verdiğini gösterdiğini ifade etti. Cep telefonu yasağının eğitimde dijital teknolojinin kullanılmayacağı anlamına gelmediğini, aksine dijital okuryazarlık eğitiminin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Sınıf Anneleri Uygulamasına İzin Yok
Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sınıf annesi uygulamasına izin verilmeyeceğini açıkladı. Tekin, bu uygulamanın neden olduğu olumsuzluklara dikkat çekerek, "Sınıf annesi" uygulaması ve benzeri veli desteklerinin mevzuatta yer almadığını ve bu nedenle kabul edilmeyeceğini ifade etti. Bu değişiklikle birlikte, eğitimde daha resmi ve düzenli bir yaklaşım benimsenmiş oldu.