Nevruz bayramı niçin kutlanır? Bugün nevruz bayramı mı? İşte detaylar…
Nevruz Bayramı Niçin Kutlanır?
Nevruz Bayramı farklı ülkelerde farklı nedenlerden dolayı yıllardır kutlanmaktadır. Kimilerine göre nevruz, 21 Mart'ta, yani Güneş'in gökyüzündeki konumunun Ekvator'u geçtiği ve gece ile gündüzün eşitlendiği gün olması nedeniyle baharın gelişini ve doğanın uyanışını simgeler. Birçok kültürde yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilen, özellikle İran ve Türk kültürlerinde nevruz, yeni bir başlangıcı ve umutları temsil eder.
Bazı kültürlerde bereket ve bolluk ile ilişkilendirilen nevruz zamanı sofralar yedi çeşit yemekle donatılır ve bolluk ve bereket getirmesi için çeşitli ritüeller gerçekleştirilir. Nevruz'dan önce evler temizlenir, yeni giysiler giyilir ve eski eşyalardan kurtulunur. Bu da Nevruz'un sadece doğanın değil, insanın da yenilenmesini temsil ettiğini gösterir.
Farklı etnik kökenlerden ve inançlardan insanları bir araya getiren bir bayram olarak kabul edilen nevruz, insanların birbirleriyle sevgi ve saygıyı paylaştığı, birlik ve dayanışma duygularını pekiştirdiği bir ortam sağlar. Tarihi çok eskilere dayanan bir bayram olan nevruz birçok kültürün ortak mirasının bir parçasıdır. Nevruz'u kutlamak, bu kültürel mirasa sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmak anlamına da gelir.
Bugün Nevruz Bayramı Mı?
21 Mart, birçok kültürde baharın gelişini, yeni yılın başlangıcını, bereketi, bolluğu, temizliği, yenilenmeyi, birliği ve dayanışmayı ve kültürel mirası simgeleyen bir Nevruz Bayramı’dır.