Ordu’da köy statüsünü kaybeden 700'e yakın yerleşim yeri, 2026 yılından itibaren emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi ödemek zorunda kalacak. 6360 sayılı kanun ile köylerden kırsal mahalleye dönüşen 16 binden fazla yerleşim yeri için daha önce 2022’de başlaması planlanan vergi muafiyeti süresi, 2026 yılına ertelendi. Uzmanlar, bu değişikliğin Ordu ve diğer illerde yaşayan vatandaşlar üzerinde önemli ekonomik etkiler yaratacağını belirtiyor.

2026’da vergi ödemeye başlayacak kırsal mahallelerin listesi geniş bir coğrafyayı kapsıyor. Aydın, Balıkesir, Hatay, Muğla gibi illerin yanı sıra İstanbul ve Kocaeli’deki orman köyleri de bu düzenlemeden etkilenecek.

Gayrimenkul Hukuku Der­neği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, 2012’de kabul edilen 6360 sa­yılı kanun ile 14 ilde büyük­şehir belediyesi ve 27 ilçe­de de ilçe belediyesi kurul­ması kararı alındığını, bu kanunla büyükşehir olan il belediyelerinin büyükşehir belediyesi olduğunu, yine ka­nunda yer alan illere bağlı tüm ilçelerin köy ve belde beledi­yelerinin tüzel kişilikleri kal­dırılarak köylerin mahalle ol­duğu, belde belediyelerinin ise tek mahalle olarak bağlı oldu­ğu ilçe belediyesine katıldığını söyledi.

Kırsal mahalle statüsüne sahip yerlerde belirli muafiyetler de mevcut. Tarımsal amaçlı kullanılan araziler emlak vergisinden muaf tutulacakken, ticari faaliyetler için emlak vergisi yüzde 50 indirimli uygulanacak. Ayrıca, geçmişte ödenen fazla vergiler için vatandaşların itiraz etme hakları bulunuyor.

Editör: Atakan Öztürk