Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Çaybaşı İlçesinde ormanlık alanı keserek yaptığı Çöp Arıtma Tesisinin dereyi sık sık kirletmesi ve balık ölümleri nedeniyle Ordu İdare Mahkemesi’ne açılan davanın “yürütmeyi durdurma” kararı vermesi üzerine Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, “Dereyi kirletmeden dolayı dört kez ceza alan OBB yönetimine bir de Ordu İdare Mahkemesi’nden kötü haber geldi. Yaşanan olumsuzluktan sorumlu Başta AK Parti’den seçilen OBB Başkanı Hilmi Güler ve yönetimidir.” denerek OBB’nin mahkeme kararını bir an önce uygulaması istendi.
Mahkeme kararı uygulanmalı
Yöre insanları adına dava açan Avukat Emrah Duman, “OBB derhal mahkeme kararını uygulamalıdır. Mahkeme kararında işin tehlikesi vurgulanmış. Ayrıca verilen cezalar ve uyarıları da net olarak ortaya koymuş. Özellikle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının mahkeme yaptığı savunma da gösteriyor ki, OBB uyarıların hiçbirini dikkate almamış. Kararla yetinmiyoruz. Gerekli incelemelerin yapılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne ve Halk Sağlığı Müdürlüğüne dilekçelerimizi verdik. Bu tesis yaşamı tehdit ediyor.” dedi.
Uyarılar dikkate alınmıyor
“Çöp tesisi gerekli ancak OBB yönetimi hiçbir uyarıyı dikkate almıyor.” vurgusuyla açıklama yapan Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Yönetim Kurulu açıklamasında OBB yönetiminin cezaları ve uyarıları da dikkate almayarak suç işlediğine dikkat çekti.
Açıklama şöyle, “Ordu Çevre Derneği olarak dere kirliliği ve balık ölümleri, orman ve yol kirliliği nedeniyle iki kez şikayet ettik. Ceza kesildi. İki kez de yöre insanları şikayetçi oldu. Yine cezalar verildi. Bu şikayetler mahkeme kararında da yer aldı. Ayrıca cezalarla birlikte uyarılar da yapıldı. Önlemlerin alınması için süre verildi. Bunlarda mahkeme kararında ayrıntılı olarak yer aldı. Ancak OBB yönetimi bildiğini yapmaya devam ederek en son yaşanan derenin kirletilmesi ve balık ölümleri olayını yaşattı. Artık Ordu İdare Mahkemesi kararı gereği işletmenin kapatılmasına sıra geldi. Bu gerçekler yetmezmiş gibi çöp tesisinde arıtma tesisi de yapılmamış. Şimdi de yeniden imar değişikliği için ÇED süreci başlattı ve bu konuda da dava açıldı.”
Çöp tesisi gerekli
OBB’nin mahkemeye sunduğu gerekçelerin kabul görmediği vurgulanan açıklamada, “OBB’nin mahkemeye yaptığı savunma kabul görmedi. Savunmada, ‘Mevcut tesisin lisansının iptal edilmesi durumunda başka tesis olamadığı için çöp dağlarının oluşacak.’ deniyor. Yani OBB yönetimi beceriksizliğinin, ben yaptım oldu anlayışının cezasını halka çektirmek istiyor. Oysa bir çöp tesisi ya da başka bir proje yapılırken tartışılsa bu sorunlar yaşanmayacaktı. Tesisin yapıldığı yerin yanlışlığı dile getirilmişti. Şimdi tesis kapatıldığında yaşanacaklardan sorumlu olanlar OBB Başkanı Hilmi Güler ve yönetim kadrosudur.” denildi.