TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında desteklenen ve fındıkta verimi artırmanın hedeflendiği "Çakıldak ve Tombul Fındık Çeşitlerinde Farklı Dikim Sıklığı ve Budama Sistemlerinin Uygulanabilirliğinin Araştırılması" projesi ile birim alandan daha yüksek verim elde edilmesi ve üretimde maliyetlerin düşürülmesi hedefleniyor.
Maliyetlerin düşürülmesini sağlayacak
Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Arazisi'nde yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, proje hakkında proje yürütücüsü Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi ve Fındık Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Burhan Öztürk'ten bilgi aldı. Proje ile fındıkta geleneksel budama sistemlerinin dışında modern budama sistemlerinin geliştirilmesinin amaçlandığı, böylelikle üreticilerin birim alandan daha yüksek verim elde edeceği ve üretimde maliyetlerin düşürülmesine katkı sağlanacağı ifade edildi.
Farklı üniversitelerden öğretim üyelerinin de araştırmacı olarak yer aldığı proje ile Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilen fındık çeşitlerinde sık dikim ve budama sistemlerinin uygulanabilirliğinin test edileceği, kurulacak olan modern fındık bahçeleri ile halkın geleneksel alışkanlıklarının değişimine öncülük edileceği ve modern yetiştirme tekniklerinin benimsenmesine katkıda bulunulacağı belirtildi.
Kaliteli üretim hedefleniyor
Türkiye açısından büyük önem taşıyan fındıkta verim ve kalitenin artırılmasına yönelik yeni fikirlerin ortaya çıkarılması ve yapılacak olan çalışmaların desteklenmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Rektör Baş, “Üniversitemizde fındık ve fındık yetiştiriciliği başta olmak üzere tarım ürünlerinin verimini artırmak amacıyla pek çok akademik çalışma yürütülmektedir. ‘Çakıldak ve Tombul Fındık Çeşitlerinde Farklı Dikim Sıklığı ve Budama Sistemlerinin Uygulanabilirliğinin Araştırılması’ TÜBİTAK projesi de fındığın verimini yükseltmeye yönelik fındık ürünüyle ilgili söz sahibi paydaşları ve fındık üreticilerini yakından ilgilendiren kayda değer bir bilimsel çalışmadır. Bölgemizin önemli bir tarım kaynağı olan fındık ile ilgili Üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirilen bu uygulamalar kaliteli üretimin yapılabilmesi yönünde üreticilere de rehberlik edecektir. Bu düşüncelerle, projenin yürütücülüğünü yapan Prof. Dr. Burhan Öztürk’e ve araştırmacılara çalışmalarında başarılar dilerim.” dedi.