Fındık bahçesine bakım yapmadan önce mutlaka toprak tahlili yapılması tavsiyesinde bulunan Bayhan, gübre ve kirecin ardından uygulanmasını istedi.
“PH’ı aşağıya düşürmemiz lazım””
‘Fındıktan rantabl verim elde edebilmek için bakımını çok iyi yapmanız gerekiyor’ diyen Bayhan, şunları söyledi; “Bakımı yapmak için de önce toprağımızı tahlil etmemiz gerekiyor. Toprakta hangi mineraller, organik, inorganik besin maddeleri eksikse, bu yapılacak tahlil sonucunda ortaya çıkar. Karadeniz Bölgesi yağışlı bir iklime sahip olduğu için çoğu yerlerde topraktaki kalsiyum yıkanıp gitmiş, kirece ihtiyaç var. Bazı bölgelerde de kireç fazlalığı yani alkali toprak yapısı bulunmaktadır. PH’ın 7’nin üzerinde olduğu topraklarda kireç kullanımıma gerek yoktur. PH seviyesi en fazla 6-6.5 aralığındadır. Bu topraklarda kükürt kullanarak PH’ı aşağıya düşürmemiz lazım. Düşük PH’lı topraklarda da kireç kullanmamız gerekiyor.”
“Tahlil sonucu reçete gibidir”
Bahçeye bakım yaparken mutlak suretle toprak tahlil sonucuna sadık kalınması gerektiğini altını çizen Bayhan; “Toprak tahlili sonucu, aynen doktorun yazdığı reçete gibidir. Gübre ve kireç atılmadan önce tahlil yapılmasının nedeni, kullanacağınız gübrelerin menşei net bir şekilde ortaya çıkar. Tahlil sonucunda azot, fosfor, magnezyum, potasyum ihtiyacı varsa ortaya çıkar. Fosfora ihtiyacı olmayan bir bahçeye süper fosfat gübresini atarsanız aksi tesir yapar. Verim alacağım derken verim düşüklüğüne neden olur. Biz bu yüzden toprak tahlilini öneriyoruz. Toprak tahlili bu bölgenin olmazsa olmazıdır. Toprak tahlili sonucuna göre gerekli gübreler bahçeye atılmalıdır. Tahlil sonucunda ocak başına ne kadar atım yapılacağı ortaya çıkar.” dedi.
Özel Haber/Tevfik Kul