Çıktık açık alınla on yılda her şavaştan;
On yılda on beş milyon genç yarattık her yaştan.
Başta bütün dünyanın saydığı Başkumandan;
Demir ağlarla ördük Ana yurdu dört baştan.
Türk'üz Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi,
Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde Türk ileri.
Bir hızla kötülüğü geriliği boğarız,
Karanlığın üstüne güneş gibi doğarız.
Türk'üz bütün başlardan üstün olan başlarız;
Tarihten önce vardık, tarihten sonra varız.
Türk'üz Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi,
Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde Türk ileri.
Çizerek kanımızla öz yurdun haritasını,
Dindirdik memleketin yıllar süren yasını.
Bütünledik her yönden istiklâl kavgasını.
Bütün dünya öğrendi, Türklüğü saymasını.
Türk'üz Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi,
Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde Türk ileri.
Örnektir milletlere açtığımız yeni iz;
İmtiyazsız, sınıfsız kaynaşmış bir kütleyiz;
Uyduk görüşte bilgiye, gidişte ülkeye biz;
Tersine dönse dünya yolumuzdan dönmeyiz.
Türk'üz Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi,
Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde Türk ileri.
Mehter, Osmanlı Yeniçeri Askeri Bandosu dünyanın en eski askeribandolarından birisidir. Farsçadaki "mihter" kelimesinden türemiştir.
İslamiyetten önceki Türk devletlerinde, küçük değişikliklerle yer almıştır. Yeniçerilerin olduğu gibi Mehteranın da Piri Hacı Bektaşi Veli olup, her icraattan önce mutlaka Peygamber, Ali ve Hacı Bektaşi Veli adına dua okunması ve marşlarda adlarının zikredilmesi gelenektendir.
Üç önemli sembol yer alır; ocak, sancak ve zafer.
Osmanlı mehterinde; zurna, boru, kurrenay ve mehter düdüğü gibi nefesli, üflemeli, kös, davul, nakkare, zil ve çevgân gibi vurmalı ya da çarpmalı çalgılar yer almıştı. Tüm çalgıların sayısı eşit tutulmuş ve bu sayıya dayanakarak mehterin kaç katlı olduğu belirlenirdi.
Osmanlılar'da, askerî musukiyi icra eden topluluğa verilen isim. Farsça'da mihter olarak geçen mehter kelimesi, ekber (en büyük), âzam (pek ulu) mânâsında bir ism-i tafdildir. Türkçeye bu kelimenin Arapçalaştırılmış şekillerinden mehter, çoğulu olarak da mehterân yerleşmiştir.
Mehteran bölüğü, 1826 yılında Padişah II. Mahmut tarafından Yeniçeri, Ahi ve Bektaşi Ocaklarıyla birlite kapatılmış ve 1908 yılında Enver Paşa tarafından yeniden açılmıştır.
Değerli okurlarım 10. yıl marşı ve Mehter takımının tarihsel gelişimini olduğu gibi yayınlıyorum bu her iki marş da Türklerin tarihsel kimliği hakkında bizlere bilgi vermektedir. Bu marşlar bizim kültürümüzdür ancak birileri ortaya çıkarak 10. yıl Marşını eleştirmesi kabul edilir gibi değildir. Okullarda andımızı istemeyen, milli değerlerimizi ayaklar altına alan, açılışlarda 10. yıl Marşını dinlemeyi dahil beceremeyen zihniyet kime nasıl hizmet etmektedir anlaşılır gibi değil.
Sizlere iki olaydan bahsetmek isterim hükümet görevlisi Bülent ARINÇ Manisa da yaptığı bir açılışta Mehter yerine 10. yıl marşının çalınmasını eleştirmiştir.
Trabzon da jandarmanın kuruluş yıl dönümünde meydan parkının yanında belediye bandosunun değil de Trabzon mehter takımının marşlar çalmasının orada bulunan bazı kesim eleştirmiştir.
Tehlikeli bir ayrışıma giriyoruz bu ayrışımın yöneticiler tarafından yaptırılması işin acılı tarafıdır. Sakin olunmalı sağ duylu bulunmalı ve sabırlı omalıyız bu farklıdanlık kimseye fayda getirmez. Her iki çalışmada bizim kültürümüzdür kültürümüze de sahip çıkmalıyız.