Teknoparklar, üniversiteler/araştırma kurumları ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme ve yenilikçilik çalışmalarını sürdürdükleri; birbirleri arasında bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştirdikleri; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği organize araştırma - geliştirme, yenilikçilik ve teknoloji ekosistemleridir.
Teknoparklar, girişimcilerin ve yenilikçi firmaların büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayan, teknoloji transferini destekleyen, Ar-Ge ve inovasyon ekosistemini güçlendiren önemli kurumlardır. Teknoparklarda faaliyet gösteren firmalar, çeşitli teşvik ve muafiyetlerden yararlanabilirler. Bu teşvik ve muafiyetler, firmaların maliyetlerini düşürerek, rekabet güçlerini artırmalarına yardımcı olur.
Ordu ilinde teknopark bulunmaması, ilin ekonomik gelişimini olumsuz etkileyen bir faktördür. Teknoparkların bulunmaması, girişimcilerin ve yenilikçi firmaların ilimizde faaliyet göstermesini engellemektedir. Bu durum, ilimizin teknolojik gelişmesini ve rekabet gücünü olumsuz etkilemektedir.
Ordu ilinde teknoparkın kurulmasının, ilin ekonomik gelişimine önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Teknoparkın kurulması, ilimizde girişimciliğin ve yenilikçiliğin artmasına, teknoloji transferinin güçlenmesine ve ilimizin teknolojik gelişmesine katkı sağlayacaktır.
Ordu'da ilk teknopark adımı ne zaman atıldı?
Ordu ilinde teknoparkın kurulmasına yönelik çalışmalar başlatılldı. Ordu'da ilk teknopark adımı 22 Haziran 2022 tarihinde Ordu Büyükşehir Belediyesi'nde gerçekleştirilen Ordu Üniversitesi'nde kurulacak olan Teknopark bilgilendirme toplantısına Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Mehmet Hilmi Güler, Ordu Ünivertsitesi TTO Müdürü Dr.Öğr.Üyesi İsmail KABAN, Fatsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr.Gör. Mehmet Letif Bayram , TTO Öğr.Gör. Hande KIRIŞ, ve Öğr.Gör. Dr. Mehmet Cihan katılmıştı.
Seçim öncesinde AK Parti Ordu Milletvekili Mahmut Özer Ordu Üniversitesi ziyaretinde Ordu'ya teknopark kurulacağı sinyalini vermişti.
Özer, "Üniversite Teknopark’ın kurulması da ar-ge inovasyon bağlamında hem üniversitenin güçlü olması hem de şehrin sektör temsilcilerinin çok daha güçlü istişare mekanizmalarının inşası anlamında çok kıymetli olacaktır. Bir de araştırma ekosistemini kurmak için de hem Mühendislik Fakültesine hem de Teknoparka çok fazla ihtiyaç var. İnşallah ben de takipçisi olacağım zaten gelmeden önce de YÖK Bakanımız ile bizzat görüştüm. Erol Bey’de gerekli her türlü desteği verecek. Teknopark ile ilgili zaten sıkıntı yok onunla ilgili son süreçlerini tamamlayacaklar ben de kurulması ile ilgili desteği sağlayacağım" ifadlerini dile getirmişti.
Ordu'da Teknopark Kurulmasının Avantajları
Ordu ilinde teknopark kurulmasının, ilin ekonomik gelişimine önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Teknoparkın kurulmasının avantajları şunlardır:
- Girişimciliğin ve yenilikçiliğin artması: Teknoparklar, girişimcilerin ve yenilikçi firmaların büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayan önemli kurumlardır. Teknoparkın kurulması, ilimizde girişimciliğin ve yenilikçiliğin artmasına yardımcı olacaktır.
- Teknoloji transferinin güçlenmesi: Teknoparklar, üniversiteler ve sanayi kuruluşları arasında teknoloji transferini destekleyen kurumlardır. Teknoparkın kurulması, ilimizde teknoloji transferinin güçlenmesine katkı sağlayacaktır.
- İlimizin teknolojik gelişmesine katkı sağlanması: Teknoparklar, teknolojik gelişmeye katkı sağlayan kurumlardır. Teknoparkın kurulması, ilimizin teknolojik gelişmesine katkı sağlayacaktır.