Ordu Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve İnönü Üniversitesi iş birliği, TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında düzenlenen etkinliğin açılışına Ordu Valisi Muammer Erol, Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Celal Tezcan, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, üniversitenin diğer yöneticileri, fakülte dekanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, akademik ve idari personel ile davetliler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Şengür insan, sağlık ve doğa ilişkisine değinerek bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığına ilişkin araştırmalardan bahsetti. ABD Arkansas Üniversitesi ve Ohio Central State Üniversitesi’nden olmak üzere 23 eğitmen desteğinden bahseden Şengür, etkinliğin lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde pek çok alandan 30 genç araştırmacıya bilimsel bir destek olacağını da belirtti.
Proje düzenleme kurulu üyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İlknur Aydın ise emek veren tüm hocalara, tüm yerel paydaşlara ve Ordu Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Orhan Baş’a desteklerinden dolayı teşekkür etti.
“En İyi Çözüm Yolu Tekrar Doğaya Dönmek”
Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş gerçekleştirdiği konuşmada, “Böyle bir projenin Üniversitemiz bünyesinde gerçekleşmesinden dolayı son derece mutlu ve gururlu olduğumu belirtmek isterim. İnsanoğlu sadece tedavi edici hekimlikle değil aynı zamanda koruyucu hekimlikle de yüzleşmeli. Dolayısıyla bazı noktalarda tarımla iç içe olmalı, stresimizi atmalıyız. 21. yüzyıl süreci ve sanayileşme süreciyle birlikte kapalı alanlara geçme ve doğadan uzaklaşma, bazı sorunları da beraberinde getirdi. Bunun en iyi çözüm yolu tekrar doğaya, tabiata dönmektir.” dedi.
Orhan Baş konuşmasını, “Bunun için İnsan-Sağlık-Doğa Temelinde Hortikültürel Terapi Yaklaşımı bizler için son derece önemli. Kendimizi rahatlatma adına doğaya çıktığımızda, bir bitkiyle ilgilendiğimiz zaman bu durumun bizi rehabilite ettiğini görmekteyiz. Kısa zaman önce yaşadığımız COVİD-19 pandemisinde en büyük terapi yöntemlerimizden birisi bizim bahçelere yönelmemiz oldu. Bundan dolayıdır ki süreç içerisinde tarımla ya da toprakla ilgilendiğimizde biraz daha kendimizi rehabilite edeceğiz. Bu düşüncelerle proje ekibimizi tebrik ediyor, Ordu Üniversitesi olarak nice güzel ve başarılı TÜBİTAK, AB projeleri gerçekleştirmeyi temenni ediyorum.” diyerek sonlandırdı.
“İnsan-Sağlık-Doğa Temelinde Hortikültürel Terapi Yaklaşımı” konulu etkinlik 5-9 Şubat tarihleri arasında Ordu Üniversitesi’nde yapılmaya devam edilecek.
Haber Merkezi