Ordu’da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesine yönelik verilen % 50 hibe desteği hakkında ilk bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz ; "Bakanlığımız tarafından kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla % 50 hibe desteği verilmektedir. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının desteklenmesi programı bana göre Cumhuriyet tarihinin en önemli destek kalemlerinden birisi olup, hibe destekleri için başvurular 3 Ocak itibari ile başlamıştır" dedi.
El sanatları da destek kapsamında
Yatırım konuları hakkında bilgiler veren Müdür Yılmaz; “Tıbbi ve aromatik bitkiler ile bitkisel ve hayvansal ürünlere yönelik yatırımlara, çelik silo ve soğuk hava deposu yapımına, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiriciliğine, seracılığa, kültür mantarı üretimine, su ürünleri yetiştiriciliğine, arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlara % 50 hibe desteği verilmektedir. Bunların yanında büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan kesimhanelerine yönelik yatırımlar, el sanatları ve katma değerli ürünlere yönelik yatırımlar, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımına yönelik yatırımlar da bu % 50 hibe desteği kapsamında bulunmaktadır" dedi.
Ahırların kapsamı genişletildi
Bu yıl ahır-ağıl yapımına verilen hibe desteği konusunda önemli bir değişikliğin yapıldığını vurgulayan Yılmaz, ilimizde aile işletmeciliği şeklinde yapılan hayvancılığın daha modern şartlarda yapılabilmesi için bu sene ilk defa yeni yapılacak en az 5 büyükbaş hayvan kapasiteli ahır ve en az 25 küçükbaş hayvan kapasiteli ağılların da hibe kapsamına alındığını kaydetti.
Yatırımlar için hibeye esas proje tutarının % 50'sine hibe desteği sağlanacağını vurgulayan Müdür Yılmaz, "Bu yıl tarıma dayalı yatırımlarda hibeye esas yatırım tutarı üst limiti yeni tesisler için 14 Milyon TL, tamamlama yatırımları için 12 Milyon TL, kapasite artırımı ve teknoloji yenileme için ise 10 Milyon TL, yatırımların alt limiti ise 3 Milyon TL olarak belirlenmiştir. Küçük ölçekli işletmeler için ise hibeye esas bütçe sınırının 100.000 - 3.000.000 TL arasında olacağı açıklanmıştır" şeklinde konuştu.
Üreticilere 21 bin 74 adet ekipman dağıtıldı
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında bugüne kadar Ordu’da 105 adet proje uygulandığını belirten Yılmaz açıklamasını şöyle sürdürdü; “Hibe Programı kapsamında ilimizde fındık işleme ve paketleme tesisleri başta olmak üzere bu güne kadar toplam yatırım tutarı 165 Milyon TL olan 105 adet projeye 80 Milyon TL. hibe desteği verildi. Yatırımların gerçekleşmesi ile 1.262 kişiye istihdam imkanı sağlandı ve üreticilerimize 21.074 adet makine ekipman dağıtıldı. Yaptığım saha ziyaretlerinde daha önceden kurulan işletmelerin başarıyla çalışmalarına devam ettiğini görmek bizleri oldukça mutlu ediyor."
19 Şubatta son
Hibe desteği başvurularının 19 Şubat 2024 tarihinde sona ereceğini söyleyen Yılmaz: "Başvurular belirtilen tarihe kadar www.tarimorman.gov.tr internet adresinden yapılacaktır. Üreticilerimizin ve yatırımcılarımızın hibe desteğinden en üst düzeyde yararlanmalarını sağlamak amacıyla ilçelerimizde bilgilendirme toplantıları düzenlenecektir. Ayrıca başvuruda bulunmak isteyenler İl Müdürlüğümüze başvurarak daha detaylı bilgi alabilirler" diyerek sözlerini noktaladı. Haber merkezi