Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nün destekleriyle Ordu’da uygulanan “Fındık Bahçelerinin Rehabilitasyonu Projesi" kapsamında verimden düşmüş fındık bahçelerinde gençleştirme ve yenileme çalışmaları sürüyor.
Yenileme yapılan bahçelerde incelemelerde bulunan Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz; “İl Müdürlüğü olarak ana ürünümüz “Fındıkta Verim ve Kalite Artacak" sloganıyla ilimizde başlatmış olduğumuz çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bir yandan mevcut fındık bahçelerinde bakım ve budama işlemlerinin uzman ekiplerimiz nezaretinde yapıldığı örnek bahçeler tesis ediyoruz, bir yandan da yaşlanmış ve verimden düşmüş bahçelerde yenileme çalışmaları yapıyoruz. Bunların yanında eğimli bahçelerde her fındık ocağının alt kısmında oluşturduğumuz yarım ay şeklindeki cep teraslar ile ocağın bulunduğu alana düz bir zemin kazandırarak kültürel uygulamaların daha rahat yapılmasını, aynı zamanda su ve besin maddelerinden bitkinin daha iyi yararlanmasını sağlıyoruz. Bu kapsamda 62 çiftçimize ait bahçelerde toplam 173 da alanda cep teras tesis edilmiştir" dedi.
İşçilik maliyetleri azalacak
Ordu’da fındık bahçelerinin yenilenmesi amacıyla yapılan çalışmaların devam ettiğini belirten Müdür Yılmaz; “İlimizde geleneksel yöntemlerle dikilmiş, yaşlı ve verimden düşmüş fındık bahçelerinde yenileme çalışmaları yapmak amacıyla 2021 yılında Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nün destekleriyle “Fındık Bahçelerinin Rehabilitasyonu Projesi" hayata geçirilmişti. Proje kapsamında 2021 ve 2022 yılında 9 ilçemizde 19 çiftçimize ait bahçelerde yenileme çalışmaları yapılmış olup, yeni tesis edilen bu bahçelerde hem verim ve kalite artışının sağlanması hem de fındık tarımında örnek bahçelerin tesis edilmesi hedeflenmiştir. Proje ile meyilli arazilerde teknik ve kültürel işlemlerin gerektiği şekilde uygulanabilmesi için teraslama yapılmış, taban arazilerde ise suyu uzaklaştırıcı tedbirler alınarak yeni bahçeler tesis edilmiştir. Yeni dikim sistemleri ile oluşturulan bu bahçelerde hem verim ve kalite artacak hem de budama, gübreleme, hasat gibi işlemlerde işçilik maliyetleri azalacaktır" diye konuştu.
Cep teras uygulaması yapılıyor
“Fındık Bahçelerinin Rehabilitasyonu Projesi"nin 2023 yılında da uygulanmaya devam ettiğini vurgulayan Yılmaz; “2023 yılında proje kapsamında 7 çiftçimize ait bahçelerde yenileme çalışmaları devam ediyor. Oluşturulan bu bahçelerin üreticilerimize örnek olmasını hedefliyoruz. Daha çok üreticimiz tarafından görülmesini sağlamak amacıyla da mahalle grup yolları üzerinde olan araziler projede daha çok tercih ediliyor. Son yıllarda uyguladığımız çeşitli projeler ile birlikte yaklaşık 430 dekar alanda yenileme çalışmaları ve cep teras uygulaması gerçekleştirdik. Ana ürünümüz fındıkta verim ve kalitenin artması amacıyla çalışmalarımız devam edecek" şeklinde konuştu. Haber merkezi