Türk Patent Enstitüsü tarafından 2011 yılında 'Akkuş şeker fasulyesi' adı coğrafi işaret olarak tescillenen fasulyenin hasadı ilçede başladı.
Akkuş ilçesinin ana geçim kaynağı olan ve 700 ton rekolte ile hem Ordu’nun hem de Akkuş’un ekonomisine ciddi katkı sağlayan Akkuş Şeker Fasulyesinde rekolte bu sene yarı yarıya düştü.
Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, ortalama her yıl 700 ton rekolteye ulaşan Akkuş Şeker Fasulyesinin bu sene 350 ton civarında olması beklediklerini söyledi.
Ekim zamanı yağmuru takıldı
İklimsel değişikliklerin Akkuş şeker fasulyesini de olumsuz etkilediğini söyleyen Başkan Kaya, fasulyemizin ekim dönemi Mayıs ayı içerisinde yapılması gerekiyordu fakat yağışlar sebebiyle üreticilerimiz Haziran ayında ekim yapabildi dedi.
Hasat dönemi de sarktı
Başkan Kaya, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yağışlar nedeniyle ekim bir ay geç yapıldı. Bu süreçten sonra da sıcaklar Akkuş Şeker Fasulyesini olumsuz etkiledi. Hasadımızın da Eylül ayında yapılması gerekiyordu fakat oda Ekim ayına sarktı.”
Rekolte düştü
Akkuş şeker fasulyesinin hem ekiminin hem de hasadının hava şartları nedeniyle değiştiğini belirten Başkan Kaya, “Buna bağlı olarak rekoltede ciddi düşüş var. Her yıl ortalama 700 tonun üzerinde rekolteye ulaşan Akkuş şeker fasulyesi bu dönem 350 ton civarında olur.” Diye konuştu.
Fiyat 200 TL’nin üstünde
Başkan Kaya son olarak şunları söyledi: “Buna bağlı olarak fiyatta yüksek gelebilir. Üreticilerimizden 200 TL’ye alıp paketleyerek marketlere vereceğiz. Buna bağlı olarak fiyatta yüksek seyreder.” Soner ÖZDEMİR