Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden konuya ilişkin şu bilgilere yer verildi:

“Fındık ürününün önemli zararlılarından olan Kahverengi Kokarca, havaların ısınmaya başlaması ile birlikte kışlaklardan çıkıp öncelikle kışlak çevresinde konukçulara zarar yapmaya başlamıştır. Kahverengi kokarcada ilk erginler görüldüğünden zararlıya karşı 1. ilaçlama yapılmalıdır. Yumurtadan çıkan 1. dönem nimflerin görülmesiyle birlikte fındığın iç doldurma döneminde 2. ilaçlama, yeni nesil erginlere karşı da fındığın olgunlaşma döneminde 3. ilaçlama önerilir. 

Fındık kurdu sayımı yapılmalı

Fındığın önemli zararlılarından bir diğeri de fındık kurdudur. Fındık kurdu, beslenme ve yumurta bırakmak yoluyla meyvelerde zarar yapmaktadır. Ergin çıkışları mayıs ayında tamamlanarak zarar yapmaya başlarlar. Fındık kurdu mücadelesi, meyvelerin zararlıdan korunması amacına dayanmaktadır. Kimyasal mücadele ergin fındık kurdu zararlısının ekonomik zarar yapmaya başladıkları dönemde, bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlası mercimek iriliğine yaklaşınca (3-4 mm) yapılmalıdır. Fındık kurdu mücadelesine karar vermek için, önce her 2-3 günde bir; güneş doğmadan, sabahın erken saatlerinde fındık kurdu sayımı yapılmalıdır. 10 ocakta 2 ve daha fazla fındık kurdu ergini bulunursa ilaçlama yapılmalı, aksi taktirde ilaçlama yapılmamalıdır.  Fındık kurdu popülasyonun yüksek olduğu yerlerde, yumurta koyarak yaptığı zararı engellemek için çiftleşme döneminde (mayıs sonu-haziran başı) ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır.

Fındık kurdu ile kimyasal mücadele başladı

Ordu İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce yapılan tespitlere göre; İlimizde fındık kurdu mücadele zamanı; Sahil kesimde 6 Mayıs, orta kesimde 9 Mayıs ve yüksek kesimde ise 12 Mayıs tarihinden itibaren başlanmalıdır. İlaçlamalar sahil, orta ve yüksek kesimde bir haftalık süre içinde bitirilmeli ve ilaçlamada etkinliği artırmak için çiftçiler birlikte hareket etmelidir.

İlaçlama yaparken dikkat

İlaçlama esnasında hiçbir şey yenilip içilmemeli gözlük, maske, eldiven, tulum ve çizme mutlaka giyilmelidir. İlaçlama bittikten sonra mutlaka bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. Boş ilaç ambalajları gelişi güzel çevreye atılmamalı uygun bir şekilde bertaraf edilmelidir. İlaçlama yapılan bahçelerde 10 gün süre ile hayvan otlatılmamalıdır.

İlaçlama akşamüzeri yapılmalı

İlimizin fındıktan sonra diğer önemli bir geçim kaynağı da arıcılıktır. İlaçlama esnasında arıların su içtiği kaynaklara Bitki Koruma Ürünleri bulaştırılmaması son derece önemlidir. İlaçlamalar akşam saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılmalıdır.” Haber merkezi