60 yaşındaki Selime Özdemir, uzun süre önce şişkinlik ve mide ağrısı şikâyetleri ile bir sağlık kuruluşuna başvurdu. Yapılan tetkiklerinde pankreas başında yaklaşık 4x4 cm boyutunda kistik kitle saptanması üzerine hasta Medical Park Ordu Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Salih Can Çelik’e başvurdu. Hekimin yaptığı tahlil ve tetkiklerin ardından hastaya cerrahinin en zorlu ameliyatlarından biri kabul edilen ve Türkiye’de sayılı merkezlerde yapılabilen “Whipple ameliyatı” yapılması kararı verildi.
“Operasyon başarıyla gerçekleştirildi”
Ordu'da ve çevre bölgelerde zorlu cerrahi operasyonlara imza atan Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Salih Can Çelik, uzun yıllardır Ordu’da yapılmayan whipple ameliyatını Özdemir’e başarıyla gerçekleştirdi. Çelik ve ekibinin yaptığı müdahale, 60 yaşındaki hastanın iyileşmesi adına umut ışığı oldu.
“Whipple ameliyatı, pankreas hastalıklarında etkin rol oynuyor”
Hastanelerinde ileri teknolojik cihazlar ve tıbbi donanıma sahip olduklarını söyleyen Op. Dr. Çelik, yaptıkları operasyonla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Safra yolu ve pankreas tümörleri son derece sinsi seyreden hastalıklardır. Tanı konulması zordur, genellikle de rutin kontrollerde tesadüfen tespit edilir. Hastamız Selime Hanım rutin kontrolleri sırasında yapılan ultrasonografide, pankreasında kitle şüphesiyle başvurdu. Hastanın genel sağlık durumu, medikal geçmişi ve mevcut semptomlarına dayanarak yapılan kapsamlı testler ve muayeneler sonucunda, maalesef pankreas bölgesinde kistik pankreas kitlesi tespit edildi. Bu zorlu durumdan hastamızı kurtarmak için Whipple ameliyatı yapılmasına karar verdik. Hasta ve yakınları ile durumu görüştük, ameliyat hazırlıklarımızı tamamladık. Yaklaşık 5 saat süren operasyon sonrası pankreasın baş kısmı, on iki parmak bağırsağı (duodenum), safra kesesi, midenin çıkış kısmı, safra kanalının bir kısmını aldıktan sonra gerekli anastomozlar (organların dikilmesi) yapılarak ameliyat sonlandırıldı. Hastamızı kontrol amaçlı yoğun bakımda takip ederek ertesi gün serviste takiplerine devam ettik. Yaklaşık 1 hafta servis takibinden sonra hastamızı sağlıkla taburcu ettik” dedi.
“Karın ağrınızın sebebi olabilir”
Op. Dr. Çelik, pankreasın kistik tümörleri ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Pankreasın kistik tümörleri oranı giderek artmaktadır. Pankreasın kistik tümörleri tüm pankreas tümörlerinin (hem iyi hem kötü huylu) yüzde 10’unu oluşturmaktadır. Bu kistik lezyonların çoğunluğu belirti vermez. Hastaların bir kısmı pankreatit, sarılık, karın ağrısı, şişkinlik ve erken doyma gibi semptomlarla başvurabilirler. Pankreasın kistik tümörlerinde, görüntüleme yöntemlerinin daha sık kullanılması ile birlikte tanı konulma oranı giderek artmaktadır. Bu kistik lezyonların radyolojik ve klinik özelliklerine göre cerrahi gerekebilmektedir.”