Ordu'da son dönemde konut piyasasında gözlemlenen durgunluk, yüksek faiz oranları ve ekonomik belirsizliklerden kaynaklanıyor. Alfa Villas Gayrimenkul Danışmanı Serkan Gürkan'a göre, konut fiyatlarında belirgin bir düşüş olmamakla birlikte satışlarda belirgin bir yavaşlama yaşanıyor. Gürkan, "Konut piyasasında nakit alımların arttığını, kredi kullanımının azaldığını gözlemliyoruz. Bu durum, özellikle yüksek faiz oranlarının etkisiyle konut yerine vadeli mevduat hesaplarının tercih edilmesi. Yüksek enflasyon nedeniyle piyasada oluşan kaygı, fiyatların doğrusal yükselmesine neden oluyor. Geçen seneye göre fiyatların yüksek olması satışlarda düşüşe neden olmaktadır." dedi.

Konut satışları yavaşladı

Kiralama işlemlerine yönelik talebin arttığını da vurgulayan Gürkan, "Son aylarda konut satışlarına göre kiralama işlemleri daha fazla. Kredi faiz oranlarının ciddi yüksekliği alışverişin sadece nakde dönmesine neden oldu. Ayrıca piyasada Gayrimenkul sektörünü tanımayan, hiçbir eğitimi olmayan insanlardan akıl alınması sonucu insanlar ellerindeki konutları değerinden fazla fiyata satma çabaları var. Bu durumda Gayrimenkul Danışmanlığını profesyonel yapan insanların piyasanın sürekliliğini sağlaması açısından önemine de değiniyoruz. Bunların yanı sıra kiralar da artıyor. Aslında her geçen gün yeni inşaatlar yapılıyorken kiralar artıyor Ordu bölgesine ayrı bir ilgi olduğu da su götürmez bir gerçek.  Birden fazla evi olup kiracıyı tahliyenin zor olduğunu düşünen mülk sahiplerinin de bunda payı var." diye ekledi.

Yüksek enflasyonun ve ekonomik belirsizliklerin piyasada kaygı yarattığını ve fiyatların doğrusal olarak yükselmesine neden olduğunu ifade eden Gürkan, "Özellikle belediye rayiç bedellerinin piyasa değerini yansıtmaması, satışlarda gerçekleşmeyen bedellerin kaydedilmesine yol açıyor. Bu da piyasada dengesizliği artırıyor" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Yüksek kredi faizlerinin konut satışlarını nasıl etkilediğini değerlendiren Gürkan, "Yüksek faiz oranları, uzun vadeli konut kredilerini cazip hale getirmiyor ve konut alımını erteleyenlerin sayısını artırıyor. Nakit sahiplerinin ise birikimlerini vadeli mevduata yatırması, konuta olan talebi azaltıp bir gerilemeye işaret ediyor. Ancak mülk sahipleri, mevcut yüksek fiyat politikalarını sürdürme eğilimindeler. Bu durumun, kredi faizlerinin düşürülmesi ve konut kredilerinde kolaylıklar sağlanmasıyla değişebileceği belirsiz" şeklinde konuştu.

Yüksek fiyatlar piyasayı yavaşlattı

Vatandaşların evlerini kiraya vermek yerine vadeli mevduata parasını yatırmayı karlı bulduğunu belşrten Serkan, "Konuta rağbeti azaltıp bir gerileme olacağına işaret ediyor. Fakat mülk sahipleri şuan pek de aynı fikirde gibi görünmüyor. Fiyatını yüksek tutan satıcılar piyasanın yavaşlamasına neden oldular. Bu bir süre daha devam edip kredi faizleri düşürülür ve konut kredilerinde kolaylıklar tanınırsa şu anki fiyatlardan alıcı bulan daireler satılabilecektir. Aksine fiyatı tekrar arttıran konutların alıcı bulacağı şüpheli." dedi

Kiralık evler ve dükkanlar 1 haftada doluyor

Ordu'nun kırsal bölgeleri ile şehir merkezleri arasındaki konut talebindeki farklılıklara da değinen Gürkan, "Özellikle Altınordu, Fatsa ve Ünye gibi bölgelerde nüfus artışı ve rağbet devam ederken, Samsun'a kıyasla boş dükkan ve kiralık ev sayısının daha az olduğunu gözlemliyoruz. Kiralık evler ve dükkanlar genellikle 1 haftadan fazla beklemeden kiracı buluyor" dedi.

Nakit sahipleri birikimlerini konut dışı alanlarda değerlendiriyor

Vatandaşların birikimlerini mevduat faizinde değerlendirdiğini belirten Serkan. “Değişen ekonomik şartlar ve yükselen faizle beraber altın yatırımı rağbet görürken, vadeli mevduat yatırımı da çok revaçta geliyor. Bu da konut piyasasının yavaşlamasının ana sebeplerinden. Uzun vadeye yani 5-10 seneye yayılınca altın, dolar, mevduat ne kadar kazandırıyor, konut ne kadar kazandırıyor dersek konut daha karlı olacaktır her zaman. Diğer yatırımları seçenler uzun vadede kardan zarar edecek diyebiliriz." dedi.

ÖZEL HABER/ATAKAN ÖZTÜRK

Editör: Atakan Öztürk