Son olarak Ordu’da turizmin gözbebeği Aybastı Perşembe yaylası bölgesinde siyanürlü maden arama tartışmaları sürerken, tarım da tehlikeye girdi.

Dünya’da en fazla fındığın üretildiği il olan Ordu’da maden sahası genişledikçe ve siyanür kullanımı arttıkça hem fındığın geleceğinin hem de fiyatının düşeceği ifade edildi.

Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, kimyasal yollarla maden aramanın fındığı direk ve endirek olarak etkileyeceğini söyledi.

Tarım zarar görür

Şensoy, maden araması yapılan bölgede yetiştirilen tarım ürününün değeri zaten otomatik olarak düşüyor. Yüzde 74’ü maden sahası olan ilimizde fındık başta olmak üzere tarım ürünlerimiz bu süreçten zarara görür diye konuştu.

Doğamızı korumalıyız

Doğu Karadeniz coğrafyasının doğal güzelliğiyle Dünya mirası olduğunu belirten Şensoy, “Bu mirası yok etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Hem doğamızı hem de tarımın geleceğini tehlikeye atıyoruz.” Dedi.

Organik tarım için madene hayır

Şensoy açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Siyanürlü maden araması yapıldığında direk fındığın değeri düşer. Hem organik tarım diyeceksiniz hem de bölgede kimyasalla maden arayacaksınız. Bu hatadan dönülmeli. Hem fındığımız hem de coğrafyamız korunmalı.” Soner ÖZDEMİR