Ordu’nun Fatsa ilçesi açıklarında, balıkçı Hüseyin Kocatürk’ün ağına sürpriz bir şekilde nadir bir mersin balığı (Acipenseridae) yavrusu takıldı. Nesli tükenme tehlikesi altında olan bu tür, Karadeniz'de ender görülen bir balık olması nedeniyle büyük ilgi topladı.

Mersin balığını ağına takıldığını fark eden Kocatürk, yavru balığı zarar vermeden dikkatlice ağdan çıkararak doğal yaşamına geri bıraktı. Olay, yerel balıkçılar arasında heyecan ve umut yarattı.

Hüseyin Kocatürk, "Ağa takılan balığın nesli tükenmekte olduğunu öğrenince, onu hemen suya geri bırakmamız gerektiğini anladım. Doğamıza ve denizlerimize sahip çıkmak hepimizin görevi," şeklinde konuştu.

448680536 2973063156184807 1029627029613422116 N

Mersin Balığı nedir?

Mersin balıklar, Acipenseridae familyasından 27 canlı türden oluşan kemikli balıklar grubudur. Dünya genelinde tatlı ve tuzlu suda yaşayabilen mersin balıklar, 200 milyon yıldan uzun süredir var olan en eski balık türlerinden biridir.

Mersin balıklar, büyük boyutlarıyla dikkat çekerler. Boyları 5 metreye kadar ulaşabilir ve 1 ton ağırlığa kadar çıkabilirler. Bu balıklar, uzun ve ince gövdeleri, kemikli zırhları ve altta bulunan ağızları ile tanınırlar. Mersin balıklar, dip canlılarıdır ve yumuşakçalar, böcek larvaları ve küçük balıklar ile beslenirler.

Mersin balıklar, havyar üretimi için önemli bir ticari kaynaktır. Ayrıca, etleri ve derileri de değerlidir. Ancak, aşırı avlanma ve habitat tahribatı nedeniyle birçok mersin balığı türü nesli tükenme tehlikesi altındadır.