Maden sondajı için Ordu Valiliğinin Mera Kurulunun Maden sondajının yapılmasına izin vermeyen kararını ikinci kez toplantı yaparak olumlu karar vermesine karşı Ordu İdare Mahkemesine dava açılmıştı. Ordu Çevre Derneği’nin kurumlardan aldığı bilgiye göre, sondaj için gerekli izinleri olmadığı ortaya çıkması üzerine sondaj çalışmasının durdurulması için Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu Aybastı Perşembe Yaylası'nda toplanarak çalışma alanına gitme duyurusu yaptı.

Perşembe Yaylası'nda toplanan halka yapılan açıklamada, yaylaların korunması için hukuksal ve fiili mücadelenin verilmesi vurgulanırken, 13 Ekim Pazar günü yapılacak olan mitingin de duyurusu yapıldı. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ve dernek temsilcileri de katıldı.

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, yeni bilgileri paylaşarak şirketin çalışmasının yasa dışı olduğunu belirterek, "5 bin 200 metrekarelik orman alanı için vali yardımcısı ‘ben izin verdim’ diyor ama muhatap valilik değil. Orman Müdürlüğü’nün iznini almaları gerekiyor” dedi.

Kabataş Belediye Başkanı Bülent Güney ise, "Bu madenin çocuklarımıza, geleceğimize bir faydası yok, geleceğimizi karartıyorlar, izin vermeyeceğiz. Konuyu, detaylarını bilmeyen kimse kalmadı. Kulağını tek tıkayanlar devlet büyüklerimiz, onlar da neden tıkıyor bilmiyorum” ifadelerinde bulundu.

Türkiye Ormancılar Derneği Giresun Ordu Temsilcisi Barış Sağra da "Madenleri yabancı şirketlere çıkarttırarak zengin olabilmiş tek bir ülke yoktur, Türkiye de olamayacaktır. Yabancı maden şirketleri çıkarttıkları madenleri kendi ülkelerine götürürken, arkalarında siyanürle kirlettikleri bir toprak ve yoksullaşmış bir halk bırakır” dedi.

Konuşmalardan sonra toplu olarak sondaj alanına gidildi. Sondaj alanına giden halk şirketin alanı boşaltmasını istedi. Tepkiler sonrası jandarmaya tutanak tutturuldu.

Haber merkezi

Editör: Tevfik Kul