Ebeveynlerin sosyal medya ve diğer çevrimiçi platformlarda çocuklarının fotoğraflarını ve kişisel bilgilerini paylaşması olarak açıklanan sharenting, son zamanlarda sıkça tartışılıyor. Anne babaların çocuklarının her anını ve gelişmelerini takipçileriyle paylaşarak, aile ve arkadaşlarıyla iletişimi artırmayı ve çocuklarının dijital bir iz bırakmasını sağlamayı amaçladıkları bu durum yeni tartışmalara yol açtı.
Genellikle çocukların rızası dışında yapılan bu paylaşımlar çocuklar üzerinde ekonomik, duygusal ve psikolojik istismara neden olmakta. Çocukların fotoğraf ve kişisel bilgilerinin paylaşılması ile oluşan bu istismar çocukların mahremiyetini tehlikeye atmakta.
Çocuklar Ebeveynlerine Dava Açabilir
Bu konuda çalışmalar yapan ve yüksek lisans tezi hazırlayan Avukat Bahar Yıldız Oğuz, bu konudaki tehlikelere dikkat çekiyor. Hürriyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan, çocukların mahremiyet hakkının ihlal edildiğini belirten Oğuz pedofiliye karşı da uyarıyor.
Dünyada çocuğun sosyal medyada mahremiyetinin korunması konusunda yasa çıkararak ilk adımı ise Fransa atıyor. Yasa hakkında bilgi veren Avukat Bahar Yıldız Oğuz, “Fransa’nın çıkarmış olduğu yasa 6 Mart 2023’te kabul edildi ve ebeveynlere sosyal medyada çocuk paylaşımıyla ilgili sınırlamalar getirmeyi amaçlıyor. Özetle, Fransa’da çocuklar ebeveynlerine sosyal medyadaki paylaşımlarından ötürü dava açabilirler, birkaç yıl içerisinde bu türden davaları sıklıkla görmeye başlayacağız. Umarım ülkemizde de bu türden bir özel düzenlemenin önü açılır.”
Bahar Yıldız Oğuz, sosyal medyanın tehlikelerini göz önünde bulundurarak daha bilinçli ve düşünceli bir şekilde paylaşımın önemini vurguladı.