Yeni yasa kentsel dönüşüm ve yapı denetim konularını esas aldı. Ayrıca imar hakkı aktarımına yönelik düzenlemede oldukça dikkat çekti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 5 Aralık'ta kabul edilen ve Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u yürürlüğe koydu. Bu düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanarak resmi hale geldi. Yeni düzenlemeyle, bazı önemli değişiklikler ve uygulamalara yer verildi.
Kararda tepki çeken detay ise 'İmar hakkı aktarımı' maddesi oldu. Buna göre, evi ya da arsası kamu hizmet alanı içerisinde bulunanların taşınmazları taşınabilecek.
Yasaya göre, ‘imar hakkı aktarımı’ ile evi ya da arsası kamu hizmet alanı içerisinde bulunanların taşınmazları taşınabilecek.
Resmi Gazete’de yayımlanan köy kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun’ dair değişiklikler yayınlandı. Buna göre, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nca deprem bölgesinde yapılan arsa ve arazi teslimleri KDV'den muaf tutulacak. Riskli yapı tespiti yapılan parsellerdeki plan değişikliklerinden belli bir emsale kadar değer artış payı alınmayacak.
Köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde çeşitli nedenlerle bina yapmayanlara ya da taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine, 31 Aralık 2028 tarihine kadar ek süre tanındı.
İzinsiz Yapılar Yıkılacak
İzinsiz yapılar ile bu yapıları çevreleyen tel örgü, çit ve duvar gibi yapılar hakkında TOKİ, belediyeler veya il özel idarelerince yıkım kararı alınabilecek.
Tepkilere neden olan ‘İmar hakkı aktarımı’ ise şu şekilde belirlendi; “1/1000 ölçekli uygulama imar planının bulunduğu, arazi ve arsa düzenlemesi yapılmış ya da yapılması mümkün olmayan alanlarda, parselin tamamının ya da bir kısmının umumi ve kamu hizmet alanlarında kalması sebebiyle, parsel üzerinde özel mülkiyete konu yapılaşma hakkının verilememesi durumunda, verilemeyen emsale esas inşaat hakkının başka parsel ya da parsellere imar planı kararı ile taşınması işlemidir” şeklinde tanımlandı.