Ordu Pancar Çorbası/Ordu Karalahana Çorbasının tescillenmesiyle birlikte il genelinde coğrafi işaret alınan ürün sayısı 18’ e yükseldi. Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığının girişimleriyle, Ordu Pancar Çorbası/Ordu Karalahana Çorbası Türk Patent ve Marka Kurumunun 01 Eylül 2023 tarih ve 156 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanarak mahreç işaretli ürün olarak tescillendi.

Tescilli ürün sayısı 18’e yükseldi

 Ordu Pancar Çorbası/Ordu Karalahana Çorbası’nın coğrafi işaret almasının ardından il genelindeki coğrafi işaret tescili yapılan ürün sayısı 18’ e çıktı. Daha önce Kabataş Helvası, Ordu Perşembe Ceviz Helvası, Ordu Yayla Pancarı (Dürme) Turşusu, Akkuş Şeker Fasulyesi, Gürgentepe Çoban Fasulyesi, Ordu Kivisi, Ordu Tostu, Yalıköy Köftesi, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Sakarca Mıhlaması, Ordu Melocan Kavurması, Ordu Galdirik Kavurması ve Mesudiye Kuru Ekmeği/Mesudiye Goliti, Ordu Pidesi/Ordu Yağlısı, Ordu Fındıklı Burma Tatlısı, Ordu İçli Tava ve Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması/Ordu Pancar Sarması tescillenmişti.

 Ordu pancar çorbası nasıl hazırlanır

 Ordu Pancar Çorbası / Ordu Karalahana Çorbası; Latince adı Brassica oleracea var. Acephala karalahana, kuru soğan, su, mısır unu, barbunya, haşlanmış tane mısır kullanılarak Ordu ilinde üretilen çorbadır. Ordu Pancar Çorbasının / Ordu Karalahana Çorbasının üretiminde isteğe bağlı olarak; havuç, patates, 2 sarımsak, bulgur, mısır yarması ve pirinç bileşenlerinden 1 veya 2 tanesi ile baharatlardan toz kırmızıbiber, pul kırmızıbiber ve acı biber kullanılabilir.

 Ordu Pancar Çorbasının / Ordu Karalahana Çorbasının servisi, sıcak olarak ve yanında, isteğe bağlı olarak mısır ekmeği ile birlikte yapılır.

 Karalahana coğrafi sınırda pancar olarak da adlandırıldığı için Ordu Pancar Çorbası ve Ordu Karalahana isimlerinin ikisi de kullanılır.

Editör: Neşe Çakar Erkin